Променящите се в рамките на няколко часа информации за рапределянето на ръководни позиции в Европейския съюз отново стигнаха до българско име. След като вчера "Ройтерс" обяви, че Кристалина Георгиева е сред фаворитите да оглави Европейския съвет, днес друго популярно издание - "Политико", посочи представител на нашата държава - Сергей Станишев, като обсъждано име за председател на ЕП. Понастоящем той е президент на Партията на европейските социалисти и е член на Европейския парламент от 2014 г. Той е и премиер на България между 2005 и 2009 г., обобщава европейското издание.

Според него други обсъждани досега кандидатури за председател на ЕП са Мартин Вебер (ЕНП), Ги Верховстадт (либерали) и Ска Келер (Зелени).

ДПА съобщи, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск е направил ново предложение за разпределяне на водещите постове в ЕС. Съгласно него председателството на Европейския парламент ще бъде поделено между социалистите и десните. Не се посочва кой социалист се предлага да оглави парламента през първата половина от мандата, но германецът Манфред Вебер щял да го оглави през втората.

Процесът по избиране на новия председател на Европейския парламент ще започне утре, 3 юли, в 10.00 ч. българско време. Номинации могат да се правят от политически групи или от 1/20 от членовете на ЕП до 23.00 ч. българско време днес. Осем преброители, избрани днес чрез теглене на жребий, ще следят гласуването, съобщиха от ЕП.

Френско-германски предложения за ЕК и ЕЦБ

Туск ше предложи германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Тя е от партията на канцлера Ангела Меркел (ХДС) и от Европейската народна партия.

60-годишният министър на отбраната на Германия е на поста от 2013 г., преди това ръководеше министерството на труда. Тя е близък съюзник на Меркел и е единственият министър, който работи непрекъснато в нейните правителства, откакто е канцлер (2005 г.).

Германският в. "Велт" твърди, че предложението за Урсула фон дер Лайен е било направено вчера вечерта от френския президент и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Урсула фон дер Лайен говори пред германски военни. Тя може да оглави ЕК като представител на ЕНП

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Консерваторът Дер Лайен е родена и израснала в белгийския град Иксел владее немски, английски и френски език.

За евентуален приемник на Доналд Туск начело на Европейския съвет се споменава името на белгийския премиер Шарл Мишел, който е от либералите.

Шарл Мишел - премиер на Белгия, предложен за председател на Европейския съвет

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За дипломат номер едно на ЕС се споменава Марош Шефчович, който е словак и сега е заместник-председател на ЕК за енергийния съюз. Той е дипломат от кариерата, отказа се от надпреварата за шпиценкандидат на левицата за председател на ЕК в полза на Франс Тимерманс.

Марош Шефчович - сега заместник-председател на ЕК по енергийния съюз, а може да оглави европейската дипломация

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Френският президент Еманюел Макрон е предложил на Ангела Меркел Европейската централна банка (ЕЦБ) да бъде оглавена от французойката Кристин Лагард, съобщиха дипломатически източници от Брюксел. Лагард сега е управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).

Кристин Лагард може да смени МВФ с ЕЦБ

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Меркел е много положително настроена към идеята Лагард да бъде избрана начело на ЕЦБ, допълват източниците.

Макрон бе казал, че иска две жени и двама мъже на висшите европейски постове, които би трябвало да бъдат разпределени днес в Брюксел.

Изглежда спазен и географският принцип на разпределение на постовете.

Лидерите на ЕС преговарят вече трети ден на извънредна среща, за да разпределят топ позициите на ръководите ли на европейските институции. Първите два дни на главоблъсканица те се провалиха. Така че сега опитват отново.