Двама руски граждани, етнически чеченци, бяха задържани в Австрия след убийството на чеченски дисидент близо до столицата Виена, предаде Франс прес, като се позова на официален източник.

Тялото на 43-годишния мъж, който бил критичен към властите в руската република Чечения и поискал политическо убежище в Австрия, било намерено вчера с огнестрелни рани. Чеченският дисидент, бе идентифициран от австрийските власти като Мартин Б. Вестник "Курир" съобщи, че жертвата е критик на Рамзан Кадиров, авторитарния лидер на руската република Чечения. По данни на австрийската агенция АПА убитият е живеел Австрия от повече от десет години.

Той свидетелствал през 2017 г. по дело за убийство в Украйна, съобщиха за Франс прес от украинското министерство на вътрешните работи. Случаят касае украински войник доброволец, който бил обвинен в заговор за убийството на руския президент Владимир Путин. Украинецът бил ранен при атака с огнестрелно оръжие близо до столицата Киев, а жена му била убита.

Убийството снощи е извършено в Герасдорф, край Виена, на частен път на строителна компания, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Малко след като тялото на чеченския дисидент било намерено, австрийската полиция задържа вчера 48-годишен руски гражданин в град Линц, на 180 километра от Виена. Днес тя арестува втори руски гражданин, на 37 години, който се е установил в Австрия.

"Обстоятелствата около престъплението са неясни", посочи полицията, но добави, че случаят е поет от регионалните структури за борба с тероризма.

Убийството бе извършено на фона на засилващите се безпокойства за сигурността на чеченските дисиденти в изгнание, отбелязва Франс прес.  Миналата година германската прокуратура обвини Русия, че стои зад убийството на етнически чеченец в Берлин, припомня Асошиейтед прес.

През февруари бе нападнат в Швеция 34-годишният Тумсо Абдурахманов - чеченски блогър, критичен към авторитарния и прокремълски настроен ръководител на руската кавказка република Рамзан Кадиров.

Месец по-рано друг чеченски блогър, Имран Алиев, бе намерен мъртъв в хотелска стая в северния френски град Лил. 44-годишният Алиев бил намушкан с нож 135 пъти.

През 2009 г. чеченският дисидент Умар Исраилов, на 27 години, бе застрелян на улица във Виена.