Френският президент Еманюел Макрон се срещна още веднъж с иранския президент Хасан Рохани, след като разговаря с американския лидер Доналд Тръмп, съобщиха Франс прес и Ройтерс. Агенциите се позовават на представител на Елисейския дворец и на британски журналисти.

Макрон, който вече веднъж разговаря в понеделник час и половина с Рохани, се опитва да намали напрежението между Вашингтон и Техеран с надеждата да започнат преговори между двете страни и регионалните и международни сили. САЩ обвиняват Иран за нападението от 14 септември срещу най-големия в света завод за преработка на суров петрол в Саудитска Арабия. Отговорност за атаката поеха йеменските бунтовници хуси, а Техеран отрича да има нещо общо.

Вчера Макрон заяви, че ако Рохани си замине от Ню Йорк, без да се срещне с Тръмп, това ще е "пропусната възможност". Той каза това на среща с иранския президент и британския премиер Борис Джонсън, който заяви, че е съгласен с Макрон, съобщи БТА.

По-късно френският президент каза пред журналисти, че според него има условия за среща в Ню Йорк между президентите на САЩ и Иран, но от тях зависи дали това ще стане. Има общо намерение за напредък и не само по условията за деескалация на напрежението, но и за постигане на дългосрочно съгласие.

В интервю за американската телевизия Фокс нюз Рохани заяви, че преди той да започне нови преговори с американския президент, трябва да бъде възстановено доверието между двете страни, което Вашингтон е нарушил, като едностранно се е изтеглил от ядреното споразумение и е наложил санкции на Техеран, предаде ДПА. Иранският президент отрече Техеран да носи отговорността за нападението срещу саудитската рафинерия. Той заяви, че Иран не иска да има ядрени оръжия, отбелязвайки, че САЩ продължава да разработва такива оръжия.

Вчера френският президент Еманюел Макрон призова от трибуната на Общото събрание на ООН САЩ, Иран, страните, подписали ядреното споразумение и регионалните сили да подновят преговорите, за да се избегне риск от по-голям конфликт в Близкия изток, съобщиха осведомителните агенции.

Той заяви, че нападенията срещу Саудитска Арабия са променили ситуацията и днес има опасност от пламване на конфликт поради погрешна преценка или непропорционален отговор. Макрон подчерта, че днес повече от всякога е убеден, че е дошло време за подновяване на преговорите между Съединените щати, Иран, държавите, подписали споразумението за иранската ядрена програма, и силите от региона, които са най-непосредствено засегнати от сигурността и стабилността му.

Целта на тези преговори е да се гарантира, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие, да се сложи край на конфликта в Йемен и на трето място да се разработи "регионален план за сигурност", включващ и други конфликти в региона, както и сигурността на морските пътища и корабоплаването, и накрая вдигане на санкциите срещу Иран, заяви френският президент.

Той посочи, че нито е наивен, нито вярва в чудеса, но е дошло време да се гради мир. За това е необходим кураж, каза Макрон и добави, че той ще продължи да полага усилия да събере заинтересованите страни около масата за преговори.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви от своя страна, че би приветствала преговори между САЩ и Иран, но че след като е разговаряла с президентите на двете страни, не смята за реалистично да се очаква, че Вашингтон преди това ще отмени санкциите си срещу Техеран, предаде Ройтерс.

"Бих приветствала да се стигне до преговори между САЩ и Иран, но няма да стане така, че първо всички санкции да бъдат отменени, а после да се преговаря. Мисля, че това не е реалистично", заяви Меркел след среща с иранския президент Хасан Рохани в рамките на Общото събрание на ООН.

По-рано Рохани заяви, че е готов да обсъди дребни промени, добавки или изменения в иранското ядрено споразумение от 2015 г., ако САЩ отменят санкциите си.

На срещата си с Рохани Меркел е обсъдила бъдещето на иранското ядрено споразумение и положението в региона след нападението над саудитски петролни обекти, предаде ТАСС.

"Ние, трите европейски страни Великобритания, Франция и Германия, вчера заявихме, че сме убедени, че Иран носи отговорност за нападението. Разбира се, подбрахме думите си: носи отговорност", подчерта Меркел.

Пакистанският премиер Имран Хан каза, че американският президент Доналд Тръмп го е помоли да помогне за намаляване на напрежението с Иран и той вече е разговарял с иранския президент Хасан Рохани в опит да посредничи за постигане на тази цел, съобщи Ройтерс.

Хан се срещна в понеделник с Тръмп в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН. Вчера той каза пред репортери, че още същия ден се е срещнал и с иранския президент, но засега не може да каже повече от това, че действа като посредник. Хан съобщи, че преди да пристигне в Ню Йорк е бил в Саудитска Арабия, където е разговарял с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който също го помолил да говори с Рохани.

Помолен да коментира изявлението на пакистанския премиер, Тръмп каза, че Хан е изразил желание да посредничи, но каза, че засега не е договорена срещу между него и Рохани.

Иран отхвърли категорично "безотговорните обвинения" на Великобритания, Германия и Франция, които заявиха, че Техеран носи отговорност за нападението срещу саудитските петролни обекти, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Изявлението показа, че европейските страни нямат силата или волята да се противопоставят на натиска на САЩ", заявява говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави, цитиран от агенция Мехр.

Френският президент Еманюел Макрон, британският министър-председател Борис Джонсън и германската канцлерка Ангела Меркел заявиха в съвместно комюнике, че Иран носи отговорност за нападението, извършено на 14 септември и няма друго правдоподобно обяснение за него.

"Ислямска република Иран, осъждайки категорично и отхвърляйки безотговорните обвинения на лидерите на Великобритания, Германия и Франция, подчертава, че подобни обвинения срещу трета страна по повод на нападение, което се е случило като част от въоръжен конфликт между саудитците и йеменците и за което поеха отговорност йеменските сили, е вредно и провокативно действие", се казва в иранското изявление. Подобни изявления, "далеч от реалността", "съответстват на политиката на безусловна подкрепа на Саудитска Арабия", на която тези страни доставят оръжие, подчертава Техеран. "Страните, подписали тази декларация ще трябва да понесат последствията от тази политика", се добавя в изявлението.