Американският президент Джо Байдън и предшественикът му Доналд Тръмп, вероятни съперници на президентските избори през ноември, пристигнаха на конкуриращи се посещения на границата на САЩ с Мексико, за да обсъдят горещата тема в предизборната кампания - имиграцията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

81-годишният президент демократ пристигна в ранния следобед вчера в Браунсвил, щата Тексас, където се срещна със служители на граничната полиция. По същото време 77-годишният му съперник Доналд Тръмп беше в тексаския град Игъл Пас, на 500 км от Браунсвил.

Придружен от губернатора на Тексас Грег Абът, Тръмп присъства на представяне на щатски служители под голяма бяла тента, преди да разгледа границата, подложена на натиск от прииждащите рекорден брой мигранти.

"Джо Байдън е отговорен за тази инвазия", заяви Доналд Тръмп. В речта си бившият президент обрисува изключително мрачна картина за американците, "отвличани, изнасилвани и убивани" от мигранти, сравнявайки сегашната ситуация с война.

Републиканецът не престава да обвинява Байдън, че е превърнал южната граница на САЩ "в решето". Той настойчиво твърди, че политиката на президента демократ за предоставяне на убежище е предизвикала безпрецедентна миграционна криза.

По този парлив въпрос двамата кандидати си прехвърлят топката.

Джо Байдън не отрича, че САЩ са изправени пред рекорден брой мигранти. По официални данни през декември миналата година са извършени около 302 000 ареста. Според президента демократ обаче именно републиканците, водени от Доналд Тръмп, отказват да сътрудничат за намиране на решение.

Причината е, че законопроектът за имиграцията, договарян в продължение на месеци от членове на двете партии, в крайна сметка беше отхвърлен от републиканците в Конгреса по настояване на бившия президент.

"Крайно време е да действаме", призова Джо Байдън в речта си, преди да направи необичайния жест да протегне ръка на опонента си.

"Ето какво бих казал на Тръмп. Вместо да казвате на парламентаристите да блокират този закон, присъединете се към мен и кажете на Конгреса да приеме този законопроект, подкрепен и от двете партии", заяви Байдън и добави: "Можем да се справим заедно".

Белият дом твърди, че Републиканската партия умишлено саботира всеки опит за компромис по въпроса и че Доналд Тръмп не възнамерява да отстъпи на Джо Байдън политическа победа в разгара на изборната година.

"Двубоят" в Тексас беше основна тема за денонощните новинарски канали в САЩ, които в продължение на няколко часа излъчваха едновременно посещенията на двамата вероятни кандидати за президентския пост през ноември.

Първичните избори в Тексас, вторият по население щат в страната, ще се състоят в т. нар. "Супер вторник" идната седмица. Джо Байдън и Доналд Тръмп са фаворити на своите партии.

Тръмп, който набра популярност при първата си победна кампания, обещавайки да изгради стена между САЩ и Мексико, уверява, че експулсирането на мигранти ще бъде един от приоритетите му, ако бъде преизбран.

Напоследък бившият президент удваи атаките си срещу имигрантите без документи, като ги обвини, че "тровят кръвта" на САЩ - забележки, които смаяха и възмутиха опонентите му, припомня АФП.