Италианският премиер Джузепе Конте спечели вчера вот на доверие в горната камара на италианския парламент, предаде Ройтерс.

Това ще позволи на правителството на Конте да остане на власт, въпреки че една от партиите, участващи в управляващата коалиция, се оттегли от нея миналата седмица.

Конте спечели вота на доверие в италианския Сенат, който е с общо 321 места. В подкрепа на правителството гласуваха 156 сенатори, против правителството гласуваха 140 сенатори, а 16 сенатори гласуваха "въздържал се".

Въпреки че правителството му оцеля, Конте не успя да събере необходимите за абсолютно мнозинство в Сената 161 гласа.

До вота на доверие се стигна, след като малката партия "Италия вива" напусна управляващата коалиция заради разногласия с премиера Конте във връзка с политиката му по отношение на здравната криза и рецесията на италианската икономика.

За да гарантира победата си във вота на доверие и оставането си на власт, Конте бе принуден да разчита на трима пожизнени сенатори и на двама сенатори, които са членове на опозиционната партия "Напред Италия", отбелязва Ройтерс.

Въпреки че 17-месечното правителство на Конте ще остане на власт, то ще се сблъска със сериозни затруднения да прокара каквато и да било смислена политическа програма в силно разделения италиански парламент, освен ако премиерът не успее да привлече още депутати в редиците на управляващата коалиция, отбелязва Ройтерс.

Ако беше загубил вота на доверие в Сената, Конте щеше да бъде принуден да подаде оставка, отбелязва Асошиейтед прес.