Правителството на Италия се озова в криза, след като двама министри в него от партията на бившия премиер Матео Ренци "Италия Вива" подадоха оставка тази вечер, предадоха световните агенции.

Лидерът на партията Ренци обяви на пресконференция в Рим новината за оставките на Тереза Беланова и на Елена Бонети, отговарящи съответно за земеделието и за семейните въпроси. Оставките бяха очаквани. Ренци от известно време заплашваше да изтегли министрите си от кабинета. Той възразяваше на плановете на премиера Джузепе Конте как и за какво да бъдат похарчени над 200-те милиарда евро, обещани на Италия от ЕС в рамките на фонда за възстановяване на икономиката, засегната от коронавирусната пандемия.

За да получи тези средства, италианското правителство трябваше да приеме национален план, което стана вчера вечерта. Двете министърки на Ренци гласуваха с въздържал се време на този правителствен вот.

Решението на Ренци да изтегли партията си от кабинета, вкарва Италия в политически хаос в момент, в който тя се бори за справяне с последиците от пандемията. Така правителството на Конте губи мнозинството си в горната камара на парламента. Без 18-те сенатори на "Италия Вива" правителството на Конте ще има нужда от нови поддръжници в Сената на италианския парламент. За сметка на това в долната Камара на депутатите правителството запазва достатъчно голямо мнозинство.

Ренци упреква Конте за начина, по който той управлява усилията за справяне с коронавирусната пандемия, освен за плана му за изразходване на над 200-те милиарда евро средства от ЕС за възстановяване на икономиката. Според Ренци, Конте действа сам посредством правителствени постановления със силата на закони.

"Няма да позволим на никого да се ползва от пълни правомощия. Това ще рече, че навикът, който има правителството да действа с правителствени постановления със силата на закони, които се превръщат в последващи правителствени постановления със силата на закони, представлява за нас нарушаване на правилата на играта. Ние искаме спазване на демократичните правила", заяви Ренци. Той обаче изключи хипотезата, че ще започне да подкрепя дясната опозиция.