Около час преди церемонията в катедралата погребалният кортеж потегли от църквата „Дева Мария” в Уестминстър. Първата спирка бе църквата „Св. Климент Дански”, където ковчегът бе качен от катафалка на оръдеен лафет от Първата световна война, теглен от шест черни коня. Всеки етап от траурната процесия до "Сейнт Пол" бе отбелязван с оръдеен изстрел.
Над 700 военни от сухопътните войски, флота и авиацията образуваха шпалир по пътя на ковчега с тленните останки на Тачър до катедралата. За сигурността на присъстващите се грижеха около 4000 полицаи.
Мерките за сигурност бяха допълнително подсилени след експлозиите на маратона в Бостън.

Вижте снимки от процесията

Хиляди почитатели на Желязната лейди излязоха по улиците - десетки от тях прекараха нощта в спални чували по тротоарите. Повечето хора ръкопляскаха в знак на почит и хвърляха цветя, но нейни противници обърнаха гръб на траурното шествие, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.
Мъж държеше плакат с текст "Почивай в позор!", някои викаха "Боклук".
По пътя на шествието избухваха спорове между поддръжници и противници на Тачър. 

Върху ковчега на Тачър бяха аранжирани бели цветя, а на картичка върху него пише: "Любима майка, винаги в нашите сърца".

На погребението в катедралата дойдоха кралицата на Великобритания Елизабет II и съпругът й Филип, както и 2300 гости - политици - колеги и опоненти на покойния премиер, високопоставени лица от цял свят, 11 премиери и бившите държавни секретари на САЩ Хенри Кисинджър и Джордж Шулц. Сред гостите бяха държавният глава Росен Плевнелиев и бившият президент Петър Стоянов.

Докато опечалените влизаха в катедралата, звучеше музика от британски композитори като Едуард Елгар и Ралф Вон Уилямс, а по време на службата бяха изпълнени избрани от самата Тачър химни и религиозни текстове.

Епископът на Лондон Ричард Чартър говори за силните чувства, които бившият премиер продължава да буди 23 г., след като напусна поста.

В реч британският премиер Дейвид Камерън каза, че баронеса Тачър е била „смела жена, вършеща трудна работа”, предаде Би Би Си.
Тя беше първата жена министър-председател и заемаше този пост по-дълго от когото и да било друг през последните 150 години. В своя живот тя постигна някои изключителни неща, заяви той.
Камерън прочете стихове от Евангелието на Йоан, каквато е била волята на Тачър - тя поискала на погребението й стихове от Библията да прочете действащият премиер, независимо от коя партия е.

Деветнадесетгодишната внучка на покойната - Аманда Тачър, прочете откъс от "Ефесяни".

Погребението на Желязната лейди е най-помпозното и церемониалното, което Лондон е виждал след смъртта на Кралицата майка през 2002 г., коментира Скай Нюз, цитирана от "Фокус". Процесията е една степен по-ниска от държавното погребение, с което бе изпратен британският премиер сър Уинстън Чърчил. Тачър е отказала държавно погребение.

На церемонията не биеха камбаните на кулата Биг Бен - нещо, което не се е случвало от 1965 година.

Погребението на Тачър бе наречено операция "Тру блу" (True Blue - от англ. "Непоколебима преданост" или "Истинско синьо") - игра на думи и със синия цвят, който е символ на Консервативната партия.

Тачър, която беше премиер от 1979 до 1990 г., почина на 8 април след инсулт на 87-годишна възраст.

Коя е Желязната лейди