Ким Чен-ун пристигна с влак в град Комсомолск на Амур, предаде ТАСС, като уточни, че севернокорейският лидер се е отправил към самолетостроителния завод в града.

Ким е бил посрещнат на жп гарата в града с червен килим от губернатора на Хабаровския край Михаил Дегтярьов и други официални лица. След това той се е отправил към авиационния завод "Юрий Гагарин", в който се произвеждат най-модерните руски изтребители Су-35 и Су-57, а също граждански самолети. Съвместно с производствения център на клон на корпорацията "Яковлев" се усвоява програма за производство на самолета Сухой Суперджет 100.

На място севернокорейският лидер разгледа монтажното производство на изтребители, цеха за окончателно сглобяване на самолети Су-35 и авиационния комплекс Су-57 от пето поколение в авиозавода. Ким Чен-ун се качи и на един от изтребителите в завода.

Вижте снимки >>

"С другаря Ким Чен-ун и вицепремиера - ръководител на Министерството на промишлеността и търговията на Русия Денис Валентинович Мантуров посетихме инженерния център и производствените цехове на авиационния завод в Комсомолск на Амур на името на Ю. А. Гагарин (клон на ОАК) и мястото на производствения център на компанията-майка на гражданското подразделение на ОАК Яковлев. Дизайнерският отдел оцени технологиите, използвани за създаване на съвременни самолети. Проверихме единично-монтажното производство на бойни самолети и цеха за окончателно сглобяване на самолети Су-35 и Су-57", написа в телеграм губернаторът на Хабаровския край.

Производствената линия е изградена на принцип на потока, който позволява най-ефективния производствен процес и намалява времето за сглобяване до минимум.

Специално внимание е било отделено и на областите, в които се работи в рамките на сътрудничеството по заместващия внос Суперджет-100. Именно в КнААЗ се произвеждат фюзелажните отделения и възлите на крилата.

Ким Чен-ун е видял и цеха за окончателно сглобяване на SJ-100 в производствения център Яковлев.

"Тук SJ-100 в момента се тества с руски системи и се подготвят за тестване на летището на самолета с местни двигатели PD-8. На финала нашите асове направиха демонстрационен полет на Су-35", пише още в Телеграм Михаил Дегтярьов.

Ким Чен Ун наблюдава и демонстрационен полет на изтребителя Су-35.

Аавиационният завод в Комсомолск на Амур вече е приемал изтъкнати гости от КНДР, сред които Ким Чен Ир.

"Нашите бащи и дядовци са се борили заедно срещу японския милитаризъм, страната ни подкрепи Северна Корея в борбата срещу имперските амбиции на САЩ през 50-те години на миналия век, а днес ние се изправяме заедно срещу натиска на колективния Запад. ⠀ Уверен съм, че с общи усилия двете държави ще продължат да защитават идеалите за свобода и многополюсен свят", посочва още Михаил Дегтярьов.

Ким Чен-ун е в Русия по покана на руския президент Владимир Путин. На 13 септември на космодрума "Восточний" се състояха преговори между двамата - както с участието на делегации, така и на четири очи.

 Русия е първата държава, която Ким посещава от началото на пандемията от COVID-19. Предишната му визита в страната беше през април 2019 г. Тогава двамата с Путин разговаряха във Владивосток и това беше първата им среща.

При сегашното си посещение Ким Чен-ун нарече отношенията с Русия основен приоритет и обеща пълна подкрепа за президента Владимир Путин и правителството му. Преди срещата на четири очи севернокорейският лидер заяви, че страната му оказва пълна и безусловна подкрепа за "свещената война", която Русия води за защита на интересите си в областта на сигурността. Двете страни се споразумяха за по-нататъшно укрепване на стратегическото и тактическото сътрудничество пред "военните заплахи, провокациите и тиранията на империалистите". Ким покани руския президент да посети Северна Корея и той прие.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза вчера, че официалната част от държавното посещение на Ким Чен-ун е приключила и се очаква той да посети заводи на отбранителната промишленост и други предприятия в Комсомолск на Амур, а също да разгледа руския Тихоокеански флот във Владивосток.