Почти € 50 000 струва лечението на Алексей Навални в берлинската болница "Шарите". Превозът му със самолет от Русия в Германия е струвал € 79 000, платен е от бизнесмена Борис Зимин. Това съобщи самият Навални в блога си в Инстаграм. Той бе лекуван в Германия от отравянето с производно на "Новичок".

По думите му парите за лечението са изплатени от икономиста Сергей Алексашенко, бизнесмена Евгений Чичваркин и IT специалиста Роман Иванов.

Ето и какво пише Навални в блога си:

Обещах да разкажа - разказвам.

Първо, новината вчера научих, че не само моята, но и банковите сметки на членовете на моето семейство са блокирани, дори и моята сметка на ИП (индивидуален предприемач).

Това е напълно незаконно. По този начин те не само откраднаха всички пари, които имах, но и ме лишиха от възможността да ги спечеля. Можехте ли обаче да очаквате нещо друго? Кампанията "Навални, по-добре не се връщай" набира скорост. Апартаментът ми е под надзор, блокирани са текущите ми сметки, блокиран е акаунтът ми в ИП.

Снимка: Официална страница в Инстаграм

Нищо, да опитаме.

Така че по-интересното е кой ми плати лечението и престоя в Германия, нали?

Финансите и източниците на доход на един политик трябва да са открити. Винаги съм се застъпвал за това и от няколко години самият аз публикувам информация за доходите и имуществото си, въпреки че нямам такова задължение, защото не съм длъжностно лице.

Разходите изглеждат така:
1. самолетът, с който ме доведоха в Германия.
2. Болничното лечение.
3. Разходи за лечение, рехабилитация и живот извън болницата.

Самолетът струва 79 хиляди евро и е платен от предприемача Борис Зимин @ boris.zimin.

Окончателната сметка за лечение в болницата е 49 900 евро. Платено от:
- предприемачът Евгений Чичваркин @tot_samy_chichvarkin
- икономистът Сергей Алексашенко
- ИТ специалист Роман Иванов, известен още като @kukutz

Не е ясно колко ще струва по-нататъшното ми лечение, тъй като периодът на възстановяване е неясен. Вчера отидох в болницата, за да направя нови изследвания - казаха, че засега всичко върви добре. Но при всички случаи Евгений Чичваркин също поема от разходите.⠀

Благодаря на тези прекрасни хора, както и на огромен брой други, които предложиха помощ, но ние не можахме да я приемем поради сложната регулация на европейската банкова система.

Направо може да полудееш, докато правилно оформиш тези плащания, ако искаш всичко да е честно. Специални благодарности на Леонид Волков @ leonidvolkov, който успя да организира всичко.

Ето. Отчетох се. Сега се опитайте да попитате служителите на Путин кой плаща за техните частни самолети, за лечение в европейски клиники и какъв "бизнес" правят техните съпруги и деца с доходи от стотици милиони. Може би и те ще отговорят?

В същото време днес ЕС се съгласи да наложи санкции на шестима руснаци и на една организация заради предполагаемото отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални с нервен агент "Новичок", посочиха евродипломати пред Франс прес и ДПА. Санкциите включват замразяване на авоарите и забрана за пътуване и ще влязат в сила след завършването на писмена процедура до няколко дни.

Посланиците на 27-те страни от ЕС одобриха санкциите, след като през миналата седмица Франция и Германия предложиха въвеждане на подобни мерки, заявявайки, че Русия е отговорна за отравянето на Навални.

В съответствие с обичайната практика на ЕС, тези, които са обект на санкциите, включващи забрани за пътуване и замразяване на активи, няма да бъдат посочени поименно, докато мерките не влязат в сила в четвъртък, но вероятно става въпроса за руски служители.

Париж и Берлин заявиха през миналата седмица, че санкциите трябва да бъдат насочени към лица, "базирани на тяхната официална функция" и към субекти, "участващи в програмата "Новичок".

ЕС многократно настоя Москва да разследва отравянето, което се е случило на руска земя, но в съвместно изявление миналата седмица френският и германският външни министри заявиха, че Кремъл не е излязъл с "никакво достоверно обяснение".

Ходът за налагане на санкции на Русия се осъществява, след като надзорният орган на ООН за химическо оръжие OPCW потвърди констатацията на Германия, Франция и Швеция, че Алексей Навални е бил отровен от нервен агент от разработената от СССР група "Новичок".

Отрова от същата група е била използвана за нападение на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г. - инцидент, който накара ЕС да санкционира четирима членове на военното разузнаване на Кремъл.

Последните мерки бяха одобрени политически от външните министри на ЕС в понеделник - ход, приветстван от германския министър Хайко Маас.

"Смятам, че е от първостепенно значение в светлината на такова тежко престъпление - нарушение на международното право и конвенцията за химическите оръжия - Европейският съюз да демонстрира единство и то днес", подчерта Маас.