Побесняла тълпа уби с камъни мъж на средна възраст, обвинен в оскверняване на Корана, в джамия в далечно селище в Източен Пакистан, предаде Асошиейтед прес.

Ранени са и трима полицаи, а над 80 души са задържани.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Уредникът на джамията заяви, че е видял мъжа да гори свещената за мюсюлманите книга и е казал на други хора, преди да информира полицията, уточни говорителят на полицията Чаудхри Имран. Насилието е извършено в събота вечерта в област Ханевал на провинция Пенджаб.

Говорителят уточни, че полицията е пристигнала в джамията максимално бързо и е открила мъжа, заобиколен от гневна тълпа. Полицай Мохамад Икбал и двама негови подчинени са опитали да го арестуват, но групата започнала да хвърля по тях камъни, ранявайки сериозно Икбал. Другите двама били леко ранени.

Мюнавар Гуджар, началник на полицейското управление в Туламба, заяви, че е изпратил бързо подкрепления в джамията, но те пристигнали едва след като тълпата вече била убила мъжа с камъни и обесила тялото му на дърво. Жертвата е Муштак Ахмед, 41-годишен мъж от близко село.

Снимка: БТА/AP

"Злощастният мъж беше психически нестабилен през последните 15 години и според семейството му често изчезвал от дома си с дни, просейки и ядейки каквото намери", уточни Гуджар. Тялото му е предадено на семейството.

Миян Мохамад Рамзан, пазителят на джамията, заяви, че е видял от сградата, намираща се в съседство до дома му, да се издига дим. Изтичал да провери какво става и видял един изгорен Коран и мъж, опитващ се да изгори друг. Докато той му крещял да спре, хората били започнали да пристигат за вечерните молитви.

Според очевидци полицейски екип, достигнал селото преди пребиването с камъни да започне, опитал да задържи мъжа, но тълпата го издърпала от тях и нападнала опитващите се да го спасят полицаи.

Снимка: БТА/AP

По-късно други служители на реда достигнали до мястото и отнесли тялото.

Гуджар заяви, че следователите проучват наличните видеозаписи, за да се опитат да идентифицират нападателите. Досега са задържани около 80 мъже, живеещи в околностите на джамията, но в случая са участвали около 300 души, уточни той.

Премиерът Имран Хан изрази недоволството си от случая и заяви, че иска да получи доклад от първия министър на Пенджаб за полицаите, работили по случая. Според премиера те "са се провалили при изпълнение на задълженията си".

Снимка: БТА/AP

"Не проявяваме никаква толерантност към когото и да е, който вземе закона в свои ръце и линчуването от тълпа ще бъде третирано с цялата строгост на закона", заяви той в Туитър часове след инцидента.