Договарянето на третата спасителна програма за Гърция ще отнеме поне четири седмици, след като бъдат изпълнени всички условия, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от ДПА и БТА.

Дейселблум каза, че времето, необходимо за сключване на споразумение, е "по-скоро четири, отколкото две седмици". "А някои ме смятат за оптимист", добави той.

Председателят на Еврогрупата съобщи, че е била формирана техническа работна група, която да обмисли въпроса за краткосрочното финансиране на Гърция.

Този "мостов заем" е необходим на страната, за да покрие неотложните си финансови нужди и да отвари отново банките си. Дейселблум обаче отбеляза, че въпросът е сложен. "Ние още не сме намерили златния ключ за решаването му", подчерта той.

Йерун Дейселблум бе преизбран начело на Еврогрупата

Холандският финансов министър Йерун Дейселблум бе преизбран днес за председател на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри от еврозоната.

"Благодаря на колегите си за тяхната подкрепа и сътрудничество и очаквам с нетърпение втория мандат като председател на Еврогрупата", написа Дейселблум в Туитър.

"Харесвам стила му. Той е свестен човек", коментира днес по-рано словашкият финансов министър Петер Кажимир, цитиран от ДПА.

Дейселблум бе избран за първия си мандат като ръководител на Еврогрупата през 2013 година и бе в центъра на усилията Гърция, изправена на ръба на фалита, да бъде задържана в еврозоната.

Неговото преизбиране стана факт часове след постигнатото споразумение по условията, които Атина трябва да изпълни, за да започнат преговори по трети спасителен пакет.

Мандатът на Дейселблум е за две години и половина. Неговият единствен опонент бе испанският финансов министър Луис де Гиндос.