Германският министър на отбраната Борис Писториус призна, че командващият военновъздушните сили на страната също се е включил по незащитена линия в прехванатия от руското разузнаване разговор, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Аудиозаписът, на който висши германски офицери обсъждат възможността за изпращане на Украйна на ракети "Таурус" с по-голям обсег, бе публикуван на 1 март от главния редактор на руската държавна телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян. Случаят постави в неудобно положение съюзниците на Германия и предизвика държавен скандал в Берлин.

На 5 март Писториус каза, че един от военните се е включил в разговора чрез некриптирана връзка и именно тази "индивидуална грешка" е довела до изтичането на записа. Вчера германският министър на отбраната обаче разкри, че общо четирима офицери са допуснали подобен пропуск и сред тях е командващият ВВС Инго Герхарц.

Писториус разкритикува небрежността на тези германски военни, но уточни, че няма да ги отстрани.

"Не желая, и нека да изясня това още веднъж, да се хвана въдицата на (руския президент Владимир) Путин и да уволня най-добрите си офицери, независимо дали са направили грешка или не. Владимир Путин би очаквал точно това от нас", коментира германският министър на отбраната, след като участва в заседание на комисията по отбрана към Бундестага - долната камара на парламента.

Как шпиони са подслушали германския генерал

В Сингапур е почти полунощ. Висшо фицер от германските военновъздушни сили, е в хотелската си стая. Той е в региона, за да разговаря с играчи от отбранителната индустрия на най-голямото въздушно изложение в Азия. Бригаден генерал Франк Грефе има служебен разговор с шефа си - командващия германските военновъздушни сили.

Това не е голяма работа за началника на операциите на ВВС. Звучи спокоен по линията, докато разговаря с двама колеги за "мега" гледката от стаята му и как току-що се е върнал от питие в близкия хотел, където има невероятен плувен басейн.  Накрая шефът, генерал-лейтенант Инго Герхарц, се обажда - и те започват. През следващите 40 минути групата изглежда засяга изключително чувствителни военни въпроси, включително продължаващия дебат дали Германия трябва да изпрати крилати ракети Taurus в Украйна. Това, което никой от участниците в разговора не знае е, че са подслушвани - и разговорът им се записва. Две седмици след обаждането аудиозаписът изтече от руския държавен канал RT.

Шолц е категоричен: Киев няма да получи ракети "Таурус"

Също вчера канцлерът Олаф Шолц, съпартиец на социалдемократа Писториус, потвърди позицията си да не бъдат доставяни ракети "Таурус" на Украйна, като се аргументира, че тяхното евентуално използване от украинските въоръжени сили не би могло да бъде контролирано без разполагането на германски войници на място, което пък би въвлякло Германия във войната.

Киев призова за първи път Берлин да му даде такива оръжия през май миналата година. Германският канцлер вече отхвърли искането - първо през октомври и след това отново преди две седмици.

В управляващата трипартийна коалиция обаче има разделение по въпроса, като министърката на външните работи Аналена Бербок, която е представител на "Зелените", например подкрепи изпращането на ракети с по-голям обсег на Киев. Бербок спомена вчера за възможно предоставяне на крилати ракети "Таурус" на Великобритания, която в замяна да изпрати на Украйна още ракети "Сторм шадоу".

Преди това британският външен министър Дейвид Камерън не изключи подобен подход в интервю, публикувано през уикенда в германския вестник "Зюддойче цайтунг".

Представители на основната опозиционна сила в Германия - блокът Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз, също се обявиха за предоставяне на "Таурус" на Украйна.

Също вчера, на събитие по случай присъединяването на Швеция към НАТО, генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг защити снабдяването на Киев с ракети с голям обсег и похвали Франция и Великобритания, че вече са направили това.