Да се използва или не хидроксихлорохин при лечение на пациенти с коронавирус се превърна в грандиозен световен скандал, в който са замесени СЗО и авторитетното медицинско списание "Лансет". 

Днес официално бе обявено, че трима от авторите на научната статия, която твърди, че лекарството хидроксихлорохин увеличава риска от смърт, са оттеглили публикацията си, като се аргументираха със загриженост за качеството на данните зад изследването, съобщи Ройтерс.

Противомаларийното лекарство стана обект на спорове отчасти заради подкрепата на американския президент Доналд Тръмп за употребата му, както и заради твърденията в изследването, публикувано в британското медицинско списание "Лансет" (Lancet) миналия месец.

Авторите на изследването казват, че "Сърджисфиър" (Surgisphere), компанията, предоставила данните, не се е съгласила да предостави пълната информация за независима проверка и че те "не могат вече да гарантират за достоверността на първичните източници на данни". Засега от "Сърджисфиър" не са коментирали съмненията.

В изявление от списанието "Лансет" заявиха, че "има много стоящи въпроси около компанията "Сърджисфиър" и данните, които предполагаемо за включени в изследването".

Именно в. "Гардиън" прави разследване, в което изнася данни, че компанията "Сърджисфиър" разполага с персонал от едва няколко души, сред които един е автор на научно-фантастични романи, а една от служителките е еротичен фотомодел.

Сред авторите на статията е шефът на компанията Сапан Десаи, който е бил разследван за поне три лекарски грешки и случаи на нехайство.

Именно оповавайки се на списание Лансет и тази статия, преди десет дни Световната здравна организация (СЗО) се изказа срещу хидроксихлорохина, но преди два дни отново промени решението си и реабилитира лекарството.