Световната здравна организация обяви днес, че е временно е преустановила клиничните изпитания с хидроксихлорохин при пациенти с Covid-19, които тя извършва с партньорите си в различни страни. Решението за преустановяване е взето като предпазна мярка, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

То последва публикуването на изследване в петък в медицинското издание "Лансет", в което се казва, че е неефикасно и дори вредно използването на хлорохин и на неговите производни като хидроксихлорохин срещу коронавируса, поясни днес генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Преустановяването ще продължи, докато бъдат проучени данните за безопасност при използването на медикамента върху пациенти с Covid-19.

Гебрейесус поясни, че лекарството продължава да се счита за безопасно за пациенти с автоимунни заболявания и малария.

В същото време министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте съобщи, че е починала майка му и че не е могъл да отиде да я види заради мерките срещу новия коронавирус, предаде Франс прес.

През седмиците преди смъртта на 96-годишната си майка, той не е могъл да отиде да я види, пишат местни медии. Мике Рюте Дилинг живеела от години в старчески дом в Хага. Тя е починала на 13 май и смъртта й не е свързана с Ковид-19 според местни медии.

"В сряда, 13 май, скъпата ми майка Мике Рюте Дилинг, почина на 96 години", заяви в комюнике премиерът.

Говорителката му каза, че той е спазил всички правила, въведени в рамките на борбата срещу коронавируса.

В Нидерландия посещенията в старческите домове са забранени от 20 март. Очаква се от 15 юни тази мярка да бъде отменена.

Междувременно стана ясно, че германското правителство планира да удължи мерките за физическа дистанция до 5 юли, тъй като смята, че коронавирусната епидемия ще укори темпото си много бързо при липса на предпазни разпоредби, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на проект на документ, подготвен от канцлерството. Предстои той да бъде обсъден с властите на германските провинции.

В проекта на документа се предвижда по-специално спазване на дистанцията до най-малко 1,5 метра между хората. До 10 души - или две семейства - ще могат освен това да се събират у дома в затворени помещения или на обществени места, според проекта на документа.

Този проект се появява в момент, в който две източногермански провинции поискаха да вдигнат от 6 юни почти всички рестрикции, което породи безпокойство в останалата част на страната. Проектът на документа се разграничава от тези две провинции, като в него се казва, че дори след 5 юни ще се спазва минимална дистанция от 1,5 метра.

Задължението за носене на маска на някои публични места също ще остане в сила, според правителството на Ангела Меркел. Доколкото е възможно частните събирания трябва да са на открито, защото там рискът от зараза е по-малък.

Вирусът все още е тук и без подобни мерки, той ще се разпространи много бързо, се отчита в проекта на документа.

В последните дни Германия регистрира нови огнища на зараза, сред клиентите на ресторант в Лер и сред богомолците в църква в Хесен. 

В Германия има 178 570 случая на зараза, което е с 289 повече в сравнение с вчера. Починалите от коронавируса са 8257, което е с 10 повече в сравнение с вчера.

В същото време днес чехите отново се върнаха в ресторантите, а децата - в училищата, след вдигането и на последните ограничения, наложени заради коронавирусната епидемия, предаде Ройтерс.

Бизнесът в страната рестартира още на 20 април, но в последните две седмици се появиха две нови огнища на зараза, едното от които във въглищна мина, където бяха заразени 221 служители.

В Чехия има общо 9000 случая на зараза, като две трети от заразените са се възстановили. Починалите са 315. Властите твърдят, че епидемията е под контрол.

От днес чехите ще трябва да носят маски само в обществения транспорт или в затворените пространства. Някои хора обаче казват, че ще продължат да покриват устата и носа си, "тъй като с вируса нещата не са приключили, въпреки че без маска е определено по-добре".

Хотелите и други квартири в Чехия са отворени, но туристите в Прага са все още малко. Отворени са и други обекти, свързани със сектора на услугите. Децата започнаха да се връщат в началните училища, но на доброволна основа.

В страната бяха облекчени и ограниченията за събиране на много хора на едно място и от 8 юни ще бъде разрешено събирането на 500 души, а две седмици по-късно на 1000 души. Това ще позволи и подновяването на футболните мачове пред известен брой зрители.