Северна Корея успешно е разработила нова балистична система за управление на реактивна ракетна система за залпов огън, заедно с управляеми снаряди, заяви днес държавната медия КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Академията за отбранителни науки, която контролира ракетните разработки в страната, снощи е провела тест на "балистичния контрол" при изстрелване на управляеми снаряди за ракетни установки за залпов огън с калибър 240 мм, съобщи КЦТА.

Севернокорейската агенция заяви, че стратегическата полезност на 240-милиметровите ракетни установки за залпов огън ще бъде "преоценена" и ролята им на бойното поле ще бъде по-голяма поради "бързото техническо усъвършенстване".

Разработването на снаряда и системата за балистичен контрол ще внесе "качествена промяна" в ракетните сили на армията, се казва още в информацията на агенцията.

Снощното изстрелване идва на фона на многобройните ракетни изпитания на Северна Корея през последните седмици и засилващите се връзки между Пхенян и Москва - стъпки, които бяха критикувани от САЩ и техните и съюзници, отбелязва Ройтерс. Те твърдят, че изстрелванията ескалират напрежението на Корейския полуостров.

Северна Корея от своя страна обвинява САЩ и Южна Корея, че ескалират напрежението с мащабните си военни учения.