Северна Корея изстреля днес няколко управляеми ракети към открито море, съобщи генералният щаб на южнокорейската армия, предаде ДПА.

Според съобщението на южнокорейските военни ракетите са били засечени тази сутрин, като са паднали в морето между Корейския полуостров и Китай.

Продължават да се анализират допълнителни подробности в сътрудничество със САЩ, се казва още в съобщението, цитирано от БТА.

Северна Корея е подложена на международни санкции заради ядрените си оръжия и своята ракетна програма. За разлика от балистичните ракети, тестовете на крилати ракети не са засегнати от забраната на ООН срещу страната.

Тези оръжия обаче могат да се използват и за разполагане на ядрени бойни глави. За разлика от балистичните ракети, управляемите ракети имат своя собствена постоянно действаща двигателна система.

През последните две години Северна Корея значително увеличи изпитанията на ракети и управляеми ракети, засилвайки реториката си срещу правителствата на Южна Корея и САЩ.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун неведнъж е призовавал към засилена подготовка за война. САЩ и Южна Корея, които Северна Корея смята за свои основни врагове, разшириха военното си сътрудничество, включително организирането на съвместни военни учения.