Южнокорейските военни съобщиха днес, че Северна Корея е изстреляла няколко крилати ракети от морето край източно военно пристанище, в поредна демонстрация на оръжия, изправена пред задълбочаващото се напрежение със САЩ, Южна Корея и Япония, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Юга не разкри колко ракети са били изстреляни или какво разстояние са прелетели. Не стана ясно и как са извършени изстрелванията, въпреки че Северът вече е тествал крилати ракети от морето.

Това е третото станало известно изстрелване, извършено от Северна Корея от началото на 2024 г. след предишен кръг от тестове на крилати ракети на 24 януари и тестово изстрелване на 14 януари на първата балистична ракета на твърдо гориво със среден обсег.

През последните месеци напрежението на Корейския полуостров се увеличи, тъй като севернокорейският лидер Ким Чен-ун продължава да ускорява разработването на оръжия и да отправя провокативни заплахи за ядрен конфликт със САЩ и техните азиатски съюзници.

САЩ, Южна Корея и Япония в отговор разширяват своите съвместни военни учения, които Ким описва като репетиции за нахлуване, и изострят своите стратегии за възпиране.