Севернокорейското министерство на външните работи каза днес, че ще предприеме ответни мерки срещу лица и организации, които налагат санкции срещу страната. Нещо повече, Пхенян заяви, че ще разглежда евентуална намеса в работата на нейните сателити като обявяване на война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналата седмица (на 21 ноември) Северна Корея изстреля военен разузнавателен сателит и бе застигната от санкции от различни държави.   

Говорител на Космическите сили на САЩ, в отговор на въпрос дали Вашингтон може да прекъсне разузнавателната дейност на севернокорейския сателит, заяви, че САЩ могат да повлияят на космическите възможности на враждебни страни посредством набор от различни средства, съобщи американската медия Радио "Свободна Азия".

Пхенян ще реагира при всеки опит на САЩ да се намесят в работата на сателита, като засегне изправността на американските разузнавателни сателити, заяви в отговор говорител на севернокорейското министерство на отбраната, цитиран от севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

"Ако САЩ нарушат правата на една суверенна държава, като използват като оръжие най-новите технологии по незаконен и несправедлив начин, КНДР ще обмисли предприемането на ответни действия за отбрана, като засегне или елиминира изправността на американските шпионски сателити", казва още севернокорейският представител.

Пхенян заяви, че с изстрелването на шпионския спътник упражнява правото си на самозащита. Целта е да може да наблюдава по-добре Южна Корея и САЩ, които смята за враждебни държави.

В четвъртък САЩ наложиха санкции срещу чуждестранни лица, които обвиняват в това, че улесняват заобикалянето на санкциите срещу Пхенян с цел осигуряване на приходи и технологии за севернокорейската програма за оръжия за масово унищожение.

Южна Корея също наложи санкции на Северна Корея заради изстрелването миналата седмица на първия й военен сателит за наблюдение. В петък министерството на външните работи в Сеул посочи 11 севернокорейски граждани, които са включени в черния списък. За петима от тях, включително служители на аерокосмическата агенция на Пхенян, се твърди, че са свързани с програмите на страната за разработване на сателити и оръжия.

Поради това неоторизираните финансови транзакции на южнокорейци с някое от тези лица са забранени под заплаха от съдебно преследване, заяви Сеул.

МВнР на Южна Корея обвинява още шестима севернокорейци, че са замесени в разработването и изпълнението на програмата за балистични ракети. В зависимост от конструкцията си тези ракети могат да бъдат оборудвани и с ядрена бойна глава, припомня ДПА.

Сеул заяви, че е предприел действията в тясна координация със САЩ, Япония и Австралия. Япония и Австралия (наред със САЩ) също наложиха санкции срещу лица и организации, действащи от името на Северна Корея.

Четирите държави обвиняват Пхенян, че при изстрелването на спътника е използвал технологии, пряко свързани с програмата му за междуконтинентални балистични ракети. Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея да изстрелва или дори да тества балистични ракети.

През последните месеци напрежението на Корейския полуостров отново значително нарасна.