Те са насочени срещу ирански компании за износ на петрол, както и срещу две китайски и две иракски банки, обвинени, че търгуват с тях, съобщи АФП, цитирана от "Фокус".

Официално от Белия дом оповестиха: "Заради неспазване на международните задължения" от ислямската република, санкциите срещу финансовия и петролния сектор са засилени".

"При идването ни на власт ние предложихме ясна възможност за избор на иранското правителство – да спазва международните ангажименти и да се присъедини отново към общността на нациите или да рискува да изпитва все по-големи последици", заяви президентът Барак Обама.

Той посочи, че САЩ остават ангажирани с намиране на дипломатическо решение на безизходицата с Техеран, но са решени "да държат иранското правителство отговорно за действията му".

През ноември миналата година САЩ наложи финансови, енергийни и петролни санкции на Иран, а в началото на май т.г. Барак Обама въведе наказателни мерки срещу чуждестранни фирми и отделни лица, които нарушават санкциите, наложени на Иран и Сирия.

Американският държавен глава подписа президентски указ, с който упълномощава Министерството на финансите публично да оповестява чуждестранни фирми и отделни лица, заобиколили или нарушили санкциите и да пресича техния достъп до американската финансова и търговска система.