Обама подписа президентски указ, с който упълномощава министерството на финансите публично да оповестява чуждестранни фирми и отделни лица, заобиколили или нарушили санкциите и да пресича техния достъп до американската финансова и търговска система, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Белият дом съобщи, че мярката е в отговор на усилията на правителствата на Иран и Сирия да избягнат последиците от санкциите, наложени им от ООН. Тези две страни правят опити да използват небанкови финансови институции и алтернативни методи, за да извършват парични трансфери и плащания, добавя АП.

През ноември миналата година САЩ наложи финансови, енергийни и петролни санкции на Иран.

От 1 декември и ЕС замрази авоарите на 180 ирански компании и физически лица заради ядрената програма на Техеран. В началото на годината правителствата от съюза се споразумяха за незабавно ембарго върху всички нови договори за внос, купуване или транспорт на ирански суров петрол.

Преди дни пък ЕС наложи нови санкции на сирийския режим, като въведе забрана над износа на луксозни стоки заради разточителния живот на президентското семейство.


Междувременно днес Барак Обама пристигна на необявено посещение в Афганистан, за да подпише с афганистанския си колега Хамид Карзай споразумение за стратегическо партньорство, предадоха световните агенции. Изненадващата визита на американския президент съвпада с първата годишнина от убийството на водача на Ал Каида Осама бин Ладен в Пакистан. Споразумението за стратегическо партньорство ще определи условията за американското военно присъствие в Афганистан след изтеглянето на бойните части на НАТО през 2014 г., посочва Ройтерс.
От Афганистан Обама ще произнесе обръщение към американците.