Президентът на Украйна Петро Порошенко потвърди днес, че страната планира да създаде ракетно оръжие с висока точност и повишен радиус на действие, предаде ТАСС.

"Придържахме се към някои ограничения, които ни налагаше Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, който действаше още от времената на СССР", заяви той по време на работно посещение в североизточния украински град Житомир. По думите му след като САЩ и Русия денонсираха този договор, украинските конструкторски бюра и промишленост вече не трябва да се съобразяват с ограничения в далечината на полета.

"На дневен ред е създаването на ракетно оборудване с висока точност и увеличен радиус на действие, което е в състояние да поразява мишени далеч в тила на противника", каза президентът.

Миналата седмица (в събота) Порошенко обвини Русия, че разрушава системата за контрол върху въоръженията, като имаше предвид Договора за обикновените въоръжени сили в Европа и Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) . Тогава той заяви, че това обстоятелство сваля от Украйна "някои задължения" и й дава правото да разработва съвременни оръжейни системи, включително мощни ракетни комплекси, припомня ТАСС.

Когато на 4 март 2019 г. руският президент Владимир Путин подписа указ, временно спиращ действието на ДРСМО, Порошенко изведнъж заговори уверено, че Киев "няма да повтаря грешките на Будапещенския меморандум" и осъществявайки новата програма за развитие на прецизни оръжия, няма да ограничава "било далечината на полета, било мощността на ракетите", писа днес "Независимая газета".

Споменатият от Порошенко в събота отказ от ограниченията в обсега и най-вече в мощността на ракетните оръжия може би означава, че има изгледи ракетите да бъдат оборудвани с ядрени боеприпаси (ЯБП), отбелязва руското издание.

Както предвиждаха Будапещенският меморандум и Лисабонският протокол, още преди 1996 г. Украйна се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия наред с Казахстан и Беларус като страна-участничка, непритежаваща ядрени оръжия. Сега, над 20 години след подписването на тези документи, Порошенко намекна, че скоро Украйна може да стане ядрена сила, изтъква "Независимая газета".