"Провокацията в Азовско море беше организирана от президента Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна", заяви  пред журналисти посланикът на Руската федерация в България н. пр. Анатолий Макаров.

"Доколкото разбирам, сега основно се прави акцент върху това, че Русия е провокатор и агресор и е готова към военни действия срещу Украйна. В действителност всичко беше абсолютно по друг начин. Де факто тази провокация беше организирана от президента Порошенко. Знаете, че на 31 март са насрочени президентските избори и затова президентът прави всичко възможно тези избори да не се състоят с оглед на ниския му рейтинг", добави дипломатът, цитиран от "Фокус".

Според него затова е било въведено и военно положение.

"Обаче, макар отначало той да предложи то да се въведе за 60 дни, беше определено за 30 дни. След ожесточени дебати във Върховната Рада посочиха 10 региона от страната. По такъв начин, разбирам, това военно положение предвижда потискане на правата на гражданите, забрана за дейността на политическите партии, забрана на митинги и много други забрани, въвеждане на комендантски час и т.н. Така че, както вие разбирате, с оглед на случващото се, това е очевидна провокация на г-н Порошенко", каза още Макаров.

Попитан какви са перспективите за подобряване на отношенията между Украйна и Русия, посланикът отговори, че не вижда такива засега.

"Дай, Боже, ако те се появят - може би, ако дойде ново ръководство в Украйна. Засега не виждам перспективи за подобряването на отношенията. За съжаление", допълни той.

На въпрос дали се готви Русия за война с Украйна, Макаров отвърна:

"Това твърди г-н Порошенко. Ние не се подготвяме за война и не искаме да воюваме с нашия братски народ. Това е 100-процентната истина".

Макаров подчерта, че изявленията от страна на България за кризата са премерени. Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев призоваха украинските моряци, задържани заедно с трите кораба, да бъдат освободени.

"Това е абсолютно нормално проявление, израз на това че трябва да намалим напрежението между страните. Всичко, което става, изисква съответни разисквания, но очевидно е, че беше извършено незаконно навлизане в териториалните води на Русия и затова моряците могат да бъдат върнати след като бъдат проведени следствени действия и определени по-нататъшни стъпки спрямо моряците. Поне сега съдът се изказа, че те ще бъдат задържани за 30 дни", коментира посланикът.