Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ за въвеждане на военно положение в страната, съобщиха на сайта на държавния глава. Военното положение в Украйна ще действа от 26 ноември до 26 януари 2019 г. На Генералния щаб на украинската армия е възложено да организира частична мобилизация. 

На службите за сигурност пък е наредено да затегнат контраразузнавателния, антитерористичния и антидивернионния режими, а също така да се усили информационната сигурност. 

Военното положение обаче ще влезе в сила след одобрение от Върховната Рада. То обаче дава почти неограничена власт на президента, коментира РИА Новости. Той може да забранява политически партии, да разрешава отнемане на имущество от граждани и да замени гражданските власти с военна администрация. 

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна се събра извънредно днес след инцидента в Керченския проток. 

Междувременно Европейската комисия призова Русия да освободи трите украински кораба, предаде Ройтерс.

Говорителка на Еврокомисията изтъкна, че общността не признава анексията на Крим от Москва и каза, че Русия е длъжна бързо да освободи движението през Керченския проток. "Гледаме много сериозно на това", каза говорителката.

Украинската консултантска агенция в областта на агробизнеса АРК-Inform съобщи, че украинските търговски пристанища в Азовско море работят нормално, въпреки напрежението между Украйна и Русия.

Украйна има две пристанища в Азовско море, специализирани в превоз на зърно и стомана.