Броят на кандидатите за председател на Камарата на общините на британския парламент бе намален от осем на пет, показват резултатите от първия етап на гласуването, проведено в долната камара на законодателния орган на Обединеното кралство, предаде TACC, цитирана от "Фокус".

Според процедурата кандидатите, спечелили по-малко от 5% от гласовете на депутатите, не преминават на следващия етап. В предишния кръг на състезанието кандидатите бяха 8.

В по-нататъшната борба ще участват лейбъристите Роузи Уинтъртън (46), Крис Брайънт (98), Хариет Харман (72), Линдзи Хойл (211) и кандидатът на консерваторите Елеонора Леинг (113). Гласували са общо 562 депутати.

Окончателните резултати ще бъдат обявени по-късно вечерта, а новият говорител ще замени Джон Бъркоу, който заема този пост в продължение на 10 години и се оттегли на 31 октомври по собствено желание.

Преди дни Британските депутати изпратиха с бурни овации и комплименти Джон Бъркоу, ексцентричния председател на Камарата на общините, след като той ръководи за последно заседание на долната камара на британския парламент. Той бе шеф на британския парламент при четирима премиери.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

56-годишният Бъркоу, депутат от консерваторите в Камарата на общините от 1997 г., бе избран за неин председател през 2009 г., което изискваше от него да пази политически неутралитет.

Много от членовете на неговата партия, която сега е ръководена от премиера Борис Джонсън, го обвиняваха в пристрастност, особено след референдума за Брекзит през 2016 г.