Мисля, че България, това е и позиция на Еврокомисията, е готова за присъединяване на морското и въздушно пространство към Шенген. Крайно време е, България свърши чудесна работа, членството не трябва да се обвързва с нищо друго.

Това заяви Франс Тимерманс - първи зам.-председател на ЕК и водещ кандидат на ПЕС за председател на ЕК пред българските журналисти в Лисабон, съобщиха Нова телевизия и "24 часа".

За съжаление, това обаче не зависи от комисията, а от съвета. И без да спирам, аз ще настоявам за това в съвета, и дори в страната си, за да съм сигурен, че ще стане скоро, каза още той.

Холандия е с най-скептично настроените към членството на България за Шенген.

Тимерманс обясни, че като кандидат за шеф на ЕК предизвикателството пред него и цялата левица е да даде надежда на хората от ЕС, да им покаже, че може да има съюз, който е честен и справедлив не само за тези, които са вече успешни, но и за тези, които са социалнослаби и се борят за оцеляване.

57-годишният холандец няма конкуренция за водещ кандидат на европейските социалисти. Друг еврокомисар - словакът Марош Шефчович, се отказа от надпреварата. Тимерманс влиза в битка с останалите водещи кандидати за Еврокомисията - Манфред Вебер от ЕНП, Ска Келер от "Зелените" и Ян Захрадил от групата на Европейските консерватори.

"Повярвайте ми, тези избори са абсолютно открити като финал и това, което ще става след това, е абсолютно открито", коментира Сергей Станишев.

Проучванията сочат, че европейските социалисти ще спечелят 136 места в новия европарламент. Те остават зад ЕНП, но ако успеят да се коалират със "Зелените" и с либералите на Ги Ферховстад от АЛДЕ, тогава Тимерманс има шансове да оглави следващата комисия.