Броят на американските военнослужещи, у които е установено мозъчно сътресение след иранска ракетна атака срещу база в Ирак на 8 януари, се е увеличил на 109 души, съобщи Пентагонът, цитиран от Асошиейтед прес.

Преди малко повече от седмица министерството на отбраната на САЩ беше съобщило за 64 пострадали при тази атака. Негови служители предупредиха, че този брой може още да се увеличи.

Пентагонът заяви, че 76 от ранените са се върнали на служба, 26 се намират в Германия или САЩ за лечение, а други седем пътуват от Ирак за Германия за преглед и лечение.

Припомняме, че въпросът за ранените бе деликатен, тъй като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в реч, излъчена по телевизията, ден след атаката, че нито един американец не е ранен.

През нощта срещу 8 януари Иран изстреля ракети срещу две бази, в които се намираха част от 5200-те американски войници в Ирак, като ответна мярка след убийството на иранския генерал Касем Солеймани с прецизен американски въздушен удар също на иракска територия.

Тогава опонентите на Тръмп от Демократическата партия го обвиниха тогава, че е излъгал и е проявил неуважение към пострадалите войници.