"В Скопие не сме видели френското предложение за решаване на спора ни с България. Ние разговаряме с нашите български колеги в рамките на диалога, който продължава от месеци", каза на пресконференция с гостуващия в Република Северна Македония председател на ЕС Шарл Мишел президентът на страната Стево Пендаровски, който отказа да коментира случващото се в София, съобщава БТА.

По думите му за вписването на българите в Северна Македония в преабмюла на конституцията има политическа воля, но технически не е възможно да се реализира за по-малко от три месеца. Политическият аспект на въпроса обаче е дали това ще е последното искане от България. "Много е несериозно, ако влезем в такова начинание, каквото е това за промяна в Конституцията, което има три фази и продължава поне три месеца, в които ние трябва да убедим нашите граждани защо го правим и че това няма да бъде във вреда на никой от тях, да излязат някакви нови искания от сегашното или бъдещото българско правителство", каза Пендаровски. Той заяви, че търси силни политически гаранции не само от страна на България, но и от страна на ЕС, че това ще бъде последното искане от страна на България.

Пендаровски оцени посещението на Шарл Мишел в "бурния за Европа и света период" и само няколко дни преди срещата на върха на ЕС през юни като доказателство за необходимостта от координация на стъпките между Балканите и ЕС заради необходимостта от решителни и принципни решения.

"Република Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори с ЕС възможно най-скоро, което е важно не само за двете държави, но и за региона като цяло, особено в контекста на новите геополитически събития. Това е основен приоритет и ние подкрепяме всички усилия за намиране на взаимно приемливо решение на отворения двустранен въпрос с България. Наистина съм ангажиран с Франция и ЕС, за да помогна за придвижването на този процес напред и съм убеден, че много скоро ще имаме положително развитие, което със сигурност ще бъде много важно за вашата страна и за целия регион", каза Шарл Мишел.

Той обяви, че следващата седмица ще организира среща на 27-те страни членки и страните от Западните Балкани. "Искаме и работим за отблокиране на процеса за Северна Македония и Албания. Не съм сигурен какво ще се случи на следващото заседание на Европейския съвет, но ще направим всичко възможно да предприемем решителни стъпки", каза Мишел.

"Искрено се надявам, че следващата седмица в Брюксел лидерите на Европейския съюз най-накрая ще изпълнят обещанието си от март 2020 г., когато Съветът по общи въпроси единодушно реши да започне преговорите за присъединяване с Република Северна Македония възможно най-скоро", каза президентът Стево Пендаровски на съвместната пресконференция.

Той посочи, че в разговорите му с Шарл Мишел са коментирали, че удължаването на старта на европейската интеграция на Северна Македония разклаща доверието към ЕС, което означава намаляване на влиянието му сред гражданите в страната. "Удължаването на процеса на евроинтеграцията заради двустранни въпроси не само грубо нарушава обещанието за европейско бъдеще за Западните Балкани, но също така може напълно да компрометира политиката на разширяване и да създаде опасен прецедент, който ще сложи край на този процес, който години наред се смяташе за най-добрата външна политика на ЕС", каза Пендаровски.

Според Пендаровски "въпреки разочарованията и умората от очакването на пробив по европейския път" ангажиментът на страната е подкрепен от пълното съответствие с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС и присъединяването към всички пакети от санкции срещу Руската федерация, а от друга страна - ЕС остава нашият безспорно най-важния търговски партньор на Северна Македония, предоставящ подкрепа и финансова помощ за провеждането на необходимите реформи. "Очакваме с нетърпение съвместната среща на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани, която ще се проведе на 23 юни в Брюксел и за която моят гост днес ме информира изчерпателно", каза президентът.

По време на Преспанския форум за диалог в Охрид Шарл Мишел се срещна и с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Срещата е била фокусирана "върху геополитическите предизвикателства, породени от случващото се в Украйна, превръщайки ускоряването на интеграцията на Западните Балкани в ЕС в основен приоритет, включително чрез укрепване на регионалната устойчивост на влиянието на трети страни", съобщиха от прессекретариата на правителството в Северна Македония.

Ковачевски е подчертал, че Република Северна Македония напълно е изпълнила условията за започване на преговори с ЕС, на основата на които е направена препоръката за безусловно начало на отварянето на преговорни глави през март 2020 г.

Ковачевски и Мишел са обсъдили и участието на Република Северна Македония в няколко регионални проекта, подкрепени от ЕС, в областта на енергийното сътрудничество като интерконектора с Гърция и газовата връзка със Сърбия и Косово, които са подкрепени със средства от Плана за икономически инвестиции на ЕС, както и ползите от инициативата "Отворени Балкани" за създаване на общ регионален пазар, базиран на свободното движение на хора, капитали, стоки и услуги, като значими стъпки за прилагане на стандартите на ЕС.

На срещата са присъствали и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич и външният министър Буяр Османи, пише в съобщението.

Основната тема на тазгодишния Преспански форум за диалог, който започна днес в Охрид, е "Изграждане на бъдещето на Западните Балкани в съвременната европейска архитектура за сигурност" и целта й е да отрази сегашните външнополитически предизвикателства и съвременните заплахи за сигурността. Темата е в унисон с новия феномен на сигурността, който из основи разклати реда, гарантиращ солидна сигурност и дългосрочна стабилност, посочи на пресконференция преди началото на форума, който се провежда днес и утре в Охрид министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.