Американски височинни балони са преминали без разрешение през китайското въздушно пространство повече от 10 пъти от миналата година насам, съобщи на пресконференция днес китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Говорител на министерството каза това на редовната си пресконференция в отговор на журналистическо запитване за подробности за американски балони, преминаващи над Китай.

Ван Вънбин не навлезе в детайли, но отбеляза, че реакцията на Китай на подобни инциденти е отговорна професионална.

Китайските власти коментираха въпроса след като по-рано този месец САЩ свалиха, както те казаха, китайски шпионски балон. Пекин заяви, че балонът е бил граждански, за изследователски цели, и че Вашингтон преувеличава.

След балона, свален край бреговете на щата Южна Каролина, американската армия свали още три летящи обекта, преминаващи над Северна Америка, отбелязва агенцията.

Ван Вънбин каза още, че министърът на външните работи на Китай Ван И ще участва в традиционната конференция по сигурността в германския град Мюнхен в края на тази седмица, след което ще посети няколко страни, включително Русия.

Този месец министърът ще посети също Франция, Италия и Унгария, каза говорителят.

Петдесет и деветата Мюнхенска конференция по сигурността ще се състои от 17-19 февруари. На нея ще присъстват световни лидери, сред които и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.