Испанският премиер Педро Санчес заяви, че подкрепя предоставянето на породилата спорове амнистия на участниците в неуспешния опит за обявяване на независимост на Каталуния през 2017 г., с надеждата да убеди партиите от тази испанска област да го подкрепят в управлението, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"В интерес на Испания, в защита на съжителството между испанците, днес защитавам амнистията в Каталуния за събитията от последното десетилетие", заяви Санчес по време на заседание на Федералния комитет на Испанската социалистическа работническа партия в Мадрид.

Съобщението бе посрещнато с аплодисменти и бурни овации от присъстващите.

Санчес, който се опитва да състави коалиционно правителство три месеца след неубедителното си представяне на парламентарните избори, тази седмица договори коалиционно споразумение с лявата партия "Сумар" ("Да се съберем"), но подкрепата на 31 депутати от партията в долната камара на парламента все още не е достатъчна, за да си осигури нов мандат.

Санчес се нуждае от подкрепата на каталунските сепаратистки партии "Републиканска левица на Каталуния" и "Заедно за Каталуния", които поискаха приемането на закон за амнистия, който е възможно да засегне над 1400 души, участвали в неуспешния опит за обявяване на независимост. Каталунските партии също така заявиха, че подкрепата им зависи и от провеждането на нов референдум.

"За да продължим да вървим напред, трябва да преодолеем всички епизоди, които в миналото ни разделяха и разбиваха нашите общества", заяви испанският премиер. Той уточни, че партията му "се изправя лице в лице с проблемите", като добави, че 80 процента от каталунците подкрепят постигането на споразумение по въпроса.

Потенциалната амнистия отприщи политическа буря в Испания, като предимно консервативни нейни противници организираха мащабни протести и обвиниха Санчес, че застрашава върховенството на закона заради собствената си политическа изгода.

Социологическо проучване през септември показа, че 70 процента от анкетираните - 59 процента от тях привържениците на социалистите - са против амнистията, отбелязва Ройтерс.