Управляващата сепаратистка коалиция в испанската област Каталуния се разпадна, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Една от партиите в нея "Заедно за Каталуния" обяви, че напуска правителството в Барселона на регионалния премиер Пере Арагонес, който е представител на Републиканската левица, по-големия коалиционен партньор в управлението. До тази развръзка се стигна седмица след като Арагонес уволни водещия представител на "Заедно за Каталуния" в кабинета.

Това е най-сериозното разцепление в движението за независимост на Каталуния, откакто преди десетилетие то се превърна в доминиращата политическа сила в североизточната испанска област, отбелязва Асошиейтед прес.

Партньорството между "Заедно за Каталуния" и Републиканската левица водеше началото си от 2015 г., когато двете най-големи подкрепящи отделянето от Испания политически сили се явиха заедно на регионалните избори същата година. Те бяха водени от общия стремеж да затвърдят контрола на сепаратистите върху властта в богатата област, много от жителите на която се чувстват различни от останалите испанци.

"Ако говорим за губещи и печеливши, "Заедно за Каталуния" печели, а Пере Арагонес губи. Той губи, защото си мислеше, че може да ръководи коалиционно правителство, но днес се доказа, че това не е така", заяви генералният секретар на "Заедно за Каталуния" Лаура Борас. "От днес нататък отиваме в опозиция. Не искаме да сме част от никакво управление, което не работи за независимост."

Арагонес, който дойде на власт миналата година, обяви, че партията му ще продължи да управлява с правителство на малцинството. Въпреки всичко тази политическа раздяла е удар за сепаратисткото движение, което се намира в безпътица пет години след безуспешния опит за отделяне през 2017 г., след който едни от лидерите му се озоваха в затвора, а други бяха принудени да се укрият в други европейски страни.