В Испания днес влязоха в сила новите промени в Наказателния кодекс, които премахват престъплението "противодържавна дейност" и променят това за "присвояване". Те ще засегнат главно политическите лидери, под чието ръководство се проведе незаконния референдум за независимост на Каталуния, съобщи БНР.

С влизането в сила на новите промени в Наказателния кодекс престъплението "противодържавна дейност" се заменя с "утежнено обществено безредие", като присъдата за него се намалява от 15 на 5 години затвор, с максимум 8 години дисквалификация. Променя се и престъплението "присвояване", за което се предвижда максимум 4 години затвор. Така стотици дела в различни съдилища, включително решението на Върховния съд относно присъдите на каталунските сепаратисти, ще се наложи да бъдат преразгледани и преформулирани по различни престъпления.

Сред най-големите присъди е тази на бившия регионален вицепремиер Ориол Жункерас, осъден на 13 години затвор и още толкова години дисквалификация. Според адвокатите му, реформата отваря пътя към оправдателна присъда, след като веднъж вече бе частично намалена. На същото се надяват и защитниците на избягалите от страната политици, начело с бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон.

Според източници на RTVE обаче съдията по делото Пабло Ларена вече работи по новия обвинителен акт срещу него и останалите избягали, на базата на който да бъдат издадени нови заповеди за арест.