Само промяна в позицията на Турция за Нагорни Карабах може да накара Азербайджан да прекрати военните действия в опит да си върне населената преобладаващо с арменци област. Това заяви днес арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс и БТА.

Пашинян даде за агенцията първото си интервю, откакто с посредничеството на Русия Азербайджан и Армения договориха в събота в Москва прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Сраженията обаче не спряха въпреки споразумението.

Арменският премиер каза, че не вижда каквито и да било признаци за промяна в турската позиция. Той обвини Турция, че саботира прекратяването на огъня и се опитва да си пробие пътя към Южен Кавказ в преследване на свои "експанзионистични амбиции", и даде пример с нейните действия срещу Гърция и Кипър, както и в Либия, Сирия и Ирак.

След като на 27 септември избухнаха най-тежките боеве за Нагорни Карабах от войната между Азербайджан и Армения в началото на 90-те години на миналия век, Анкара изрази твърда подкрепа за Баку. Позицията на Турция е, че арменските сили трябва да напуснат Нагорни Крабах, международно признат за азербайджанска територия, но населяван и контролиран от етнически арменци, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня заявлението на Азербайджан, че след изтичането на срока на действие на прекратяването на огъня (докато се разменят пленници и тела на загинали) ще продължи военните действия, за да си върне още територия.

Пашинян твърди, че след сключването на споразумението между Ереван и Баку турският външен министър се е обадил на азербайджанския си колега "с инструкция (Азербайджан) да не решава при никакви обстоятелства да спира сраженията".