Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заминава следващата седмица за Латинска Америка на пътуване, целящо да укрепи връзките с ключови южноамерикански съюзници, по време на което ще се срещне с няколко леви лидери, съобщи Държавният департамент, цитиран от Франс прес и БТА.

Обиколката на Блинкън ще започне от Богота в понеделник и вторник, където ще се срещне с президента на Колумбия Густаво Петро, станал първият ляв президент на Колумбия в началото на август.

В сряда шефът на американската дипломация ще замине за Сантяго, където също е планирана среща с левия чилийски президент Габриел Борич, който встъпи в длъжност през март.

В четвъртък и петък държавният секретар ще пътува до Лима, за да участва в годишното събрание на Организацията на американските държави (ОАД) и да разговаря с левия президент Педро Кастило.

Държавният департамент съобщава в изявлението си, че Блинкън ще обсъди по време на това пътуване темите за демокрацията, имиграцията, правата на човека и борбата с изменението на климата, на които американският президент Джо Байдън държи особено, отбелязва АФП.