Двама демонстранти бяха осъдени вчера във Франция на три месеца затвор. Те са били задържани по време на протест на "жълтите жилетки" в град Пюи ан Веле, при който е била подпалена сградата на местната префектура. Единият бе осъден на 12 месеца затвор, от които 9 условно, а другият на 6 месеца затвор, от които три условно. 

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер осъди актовете на насилие срещу полицията по време на протестите срещу повишаването на данъците върху горивата във Франция. Той бе изслушан в Националното събрание на Франция.

"Става дума за метежници с неморални и финансови подбуди, които се възползваха от хаоса, за да чупят и да крадат от магазините. Това са различни категории. В центъра на насилието не бяха крайнодесни или крайнолеви активисти, а радикализирани "жълти жилетки", които в рамките на съботния ден станаха крайно агресивни", каза министърът.

 Задържани са общо над 200 души и повечето от тях ще бъдат съдени за вандализъм, съобщават френски медии. Протестите във Франция ескалираха през уикенда и се стигна до сериозни сблъсъци между "жълти жилетки" и силите на реда.