Самолет на пакистанската авиокомпания ПИА (PIA - Pakistan International Airlines) кацна днес на летището в Кабул. Той изпълни първия международен граждански полет, откакто талибаните поеха контрола над Афганистан на 15 август, съобщи Франс прес.

Това е един от първите признаци на икономическа нормализация за страната и нейното основно международно летище, което в края на август бе обсадено от хиляди афганистанци, искащи да напуснат Афганистан след завръщането на ислямисткото движение на власт, отбелязва АФП.

Боинг 777 (Boeing 777) с номер на полета PK 6429 (лат. букви) излетя от Исламабад, Пакистан, като граждански полет, нает специално от Световната банка. Превозени бяха служители на банката и журналисти, посочи говорителят на ПИА.

По-късно самолетът се върна в пакистанската столица.

Това беше специален чартърен полет, уточни говорителят. По думите му на връщане са качени и други хора, пожелали да напуснат Афганистан, тъй като е имало място в самолета.

Тази операция е много важна за ПИА и за целия свят, изтъкна главният оперативен директор на авиокомпанията Аршад Малик. Той изрази надежда, че скоро ще може да бъде възобновена пълната летателна дейност.

За първи път международен, но не с търговска цел пътнически полет бе изпълнен от Кабул в четвъртък миналата седмица. Той бе последван от друг, извършен от Катар еъруейз (Qatar Airways) в петък с 158 пътници на борда, включително американци, германци, канадци, французи, нидерландци, белгийци и маврицийци.

В края на август летището в Кабул беше сцена на хаос с хиляди афганистанци, които, уплашени от завръщането на талибаните, отчаяно се опитваха да се качат на самолети от гигантския въздушен мост, организиран от САЩ.