Остра алергична реакция се е появила при лекар от Бостън, получил ваксината срещу коронавируса на компанията Модерна, пише в. "Ню Йорк таймс".

Това е първи подобен случай, свързан ваксината на Модерна. Американските федерални власти разследват най-малко шест случая на хора, които са имали сериозна алергична реакция, след като са били инжектирани с ваксината на Пфайзер/Бионтех, припомня изданието. Двете ваксини съдържат сходни съставки.

Инцидентът с ваксината на Модерна е станал миналия четвъртък. Онколог от Бостънския медицински център, който по принцип е бил алергичен към морски мекотели, е бил ваксиниран и почти веднага след това имал остра реакция, почувствал се замаян, а биенето на сърцето му се е ускорило. Ваксиниращият персонал разрешил на лекаря да използва устройството, с което той сам си поставя противоалергенен препарат. После медикът бил отведен в спешно отделение, състоянието му било оценено, той бил поставен под наблюдение и след известно време бил изписан и сега е добре.

Компанията Модерна изрази готовност внимателно да проучи инцидента, но добави, че не е готова да коментира единичен случай на проявление на алергична реакция.