Испанските социалисти получават най-много гласове на извънредните парламентарни избори в страната, но не могат да постигнат мнозинство, според анкета, публикувана след приключването на вота, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Анкета е извършена от института ГАД 3 за Испанското радио и телевизия преди днешното гласуване, между 22 и 27 април.

Испанската социалистическа работническа партия може да получи от 116 до 121 места в 350-членния Конгрес на депутатите (долната камара на парламента).

Традиционният съперник на социалистите - консервативната Народна партия, може да разчита на 69-73 мандата.

Десноцентристката "Сиудаданос" ("Гражданите") може да получи 48-49 места, крайнолявата "Унидос подемос" ("Заедно можем") - 42-45 места, а крайнодясната "Вокс" - 36-38 места.

Два часа преди затварянето на избирателните секции в Испания беше отчетена висока избирателна активност от 60,7% - в сравнение с 51,2% на изборите през 2016 година, съобщи БНТ.

Вотът е предсрочен, след като премиерът-социалист Педро Санчес загуби доверието на парламента и подаде оставка.

След като пусна гласа си, той заяви, че иска изборите да доведат до парламентарно мнозинство, което може да извърши социални и политически реформи.

Лидерът на Народната партия Пабло Касадо пък заяви пред репортери, че днешните избори са може би най-решаващите за Испания от години. Той изрази надежда, че резултатите ще доведат до съставяне на стабилно правителство.

37 милиона испанци имат право да гласуват. Избират се 350 депутати и 208 сенатори. Очаква се и за първи път от падането на режима на генерал Франко, в парламента да влезе крайнодясна партия.