Полицията е арестувала началника на жп гара "Лариса", след като пътнически и товарен влак се сблъскаха в Гърция, съобщава Би Би Си. Очаква се съвсем скоро да бъдат обявени повдигнатите обвинения срещу задържания.

На мястото на трагичния инцидент е пристигнал и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който е огледал останките от катастрофиралите влакове. Мицотакис е обещал причините за случилото се да бъдат разследвани докрай, така че да се гарантира, че подобен инцидент няма да се случи повече.

По последна информация от транспортния министър на Гърция Костас Караманлис броят на жертвите все още не е изяснен. 

"Днес е наистина тъжен ден, всички тук изразяваме болката и скръбта си. Мислите на всички нас са с жертвите и техните семейства', е заяви Караманлис.

Министърът, който също е на мястото на катастрофата, отбелязва, че операцията по откриването на ранени и жертви е изключително сложна.

"Бих искал да запазим спокойствие и да направим всичко възможно, за да разследваме причините и да не замитаме нищо под килима", подчертава Караманлис.

Около 25 души все още са в неизвестност, сочат данни на журналистка, цитирана от Би Би Си. Смята се, че част от хората може да са напуснали местопроизшествието и затова да не са били открити.

Екипите на спешната помощ все още се опитват да намерят хора, които може да са живи във влака.

Според журналистката ситуацията е усложнена и в болниците, където близки и роднини разпознават телата на жертвите, някои от които много силно обгорели. 

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу определи влаковата катастрофа като "невъобразима трагедия".

"Споделяме болката на тези, които са загубили близките си, въпреки че знаем, че болката им е толкова голяма, че никакви утешителни думи не могат да я облекчат. Борим се за ранените и се надяваме скоро да се оправят. Благодарим на спасителните екипи и медицинския персонал, които дадоха всичките си сили за изваждането и спасителните операции. Изразявам дълбоката си скръб и съпричастност към семействата на жертвите. Ние сме до тях", казва Сакеларопупу в свое изявление.

В Гърция е обявен тридневен траур със свалени наполовина знамена на всички обществени сгради.

Инцидентът стана около полунощ на жп линията Атина-Солун в района на град Темпе. Пътнически влак, превозващ стотици хора, включително много студенти, се удари в идващия насреща товарен влак. При сблъсъка няколко вагона дерайлираха, а няколко се запалиха. 

Жертвите по настоящата информация са над 40, а ранените - над 100 души, като повечето от тях са настанени в болница. Сред пострадалите са и двама българи, съобщиха по-рано от МВнР. Те са били хоспитализирани в болницата в Солун.