Първа автоколона, превозваща помощи от ООН, пристигна днес през Турция в контролираната от бунтовниците Северна Сирия, каза говорител на световната организация по хуманитарните въпроси, цитиран от Ройтерс.

Помощта, предназначена за пострадалите при земетресението на 6 февруари, бе доставена от Международната организация по миграция. Тя бе доставена през новосъздадения контролен пункт Баб ас Саламех. Не се съобщава в какво се състои помощта и в какъв обем е.

Сирийският президент Башар Асад одобри отварянето на два нови контролно-пропускателни пункта между Турция и Сирия за първоначален период от 3 месеца, за да може да се предостави помощта навреме.

България има готовност да изпрати хуманитарна помощ на Сирия, като чака разрешение от Европейския съюз (ЕС) - от т.нар. Европейски механизъм за гражданска защита. Това обясни по-рано днес на брифинг заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев днес на пресконференция във ведомството. По думите му Европейският механизъм за гражданска защита е в постоянен контакт с представители на Световната продоволствена програма в Бейрут.

"Когато имаме положителен отговор от този Европейски механизъм за гражданска защита, това означава, че самолетът "Спартан" спокойно може да излети с помощ на борда", заяви Коджабашев. Там пратката ще бъде посрещната от представители на ЕС, Световната продоволствена програма в Бейрут и българското посолство там и по обезопасен и гарантиран хуманитарен коридор помощта ще отпътува за около два часа разстояние до Дамаск, добави той.

България е една от деветте държави в Европейския съюз, които са предложили да изпратят хуманитарна помощ на Сирия, каза още Коджабашев и уточни, че не може да отговори кога страната ни ще получи отговор от Европейския механизъм за гражданска защита.

Междувременно Румъния съобщи, че е изпратила днес помощ за пострадалата от земетресението Сирия с два военни самолета. Подкрепата се отпуска чрез Европейския механизъм за гражданска защита.

Двата самолета C-27J Spartan на румънските военновъздушни сили излетяха от Букурещ тази сутрин, с които бяха превозени палатки, матраци, легла и консерв, съобщиха от Департамента за извънредни ситуации.

Помощите отпътуваха за Газиантеп и Бейрут, където ще бъдат поети и разпределени от представители на ООН и Червения полумесец.