Учени от Оксфордския университет смятат, че ваксината им срещу Ковид-19, разработена с "АстраЗенека", не само предпазва хората от тежко протичане на болестта, но и вероятно намалява разпространението на вируса, съобщи Асошиейтед прес.

Резултати от изследване, публикувани в сряда, сочат, че първата доза от ваксината дава висока степен на защита за период от 12 седмици. Препоръчваният досега интервал между двете дози на ваксината бе четири седмици.

Изследването може да доближи изследователите до отговор на един от основните въпроси в кампанията по ваксиниране - дали ваксините наистина ще ограничат разпространението на коронавируса.

Изследването на специалистите от Оксфорд оправдава решението на британското правителство да забави ваксинациите с втора доза, за да обхване масово населението. В САЩ главният специалист по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи отхвърли идеята за отлагане на втората доза. Той заяви, че САЩ "ще се водят от науката" и данните от клиничните изпитания. Двете дози от ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна" трябва да се приемат в интервал от три или четири седмици.

Изследването за ваксината на Оксфордския университет и "АстраЗенека" е добра новина на фона на отчаяните усилия да се попречи на разпространението на новия коронавирус и дава възможност за преодоляване на проблема с недостига на ваксини.

Доброволци в британското изследване са се подлагали редовно на назални тестове за коронавируса в опит да се установи дали ваксината влияе на разпространението на вируса. Нивото на положителни тестове от безсимптомни и симптомни заразени е било с 67 на сто по-ниско в групата на ваксинираните в сравнение с неваксинираните, съобщават учените.

Те са установили също, че ваксинираните развиват по-малко безсимптомно протичащи инфекции. В една подгрупа на участниците в изследването 16 доброволци от ваксинираната група са заболели без проява на симптоми срещу 31 в контролната група.

"Пфайзер" и "Модерна" също изследват ефекта на ваксините си при безсимптомно протичащи инфекции.