Сенаторът от Аризона Марта Максали разкри, че е била изнасилена от висш офицер от Военновъздушните сили на САЩ, докато е била на служба там, предаде Би Би Си. 52-годишната Максали е първата американка, пилотирала изтребител в битка. Тя направи скандалното разкритие по време на изслушване в Сената относно обвинения в сексуално насилие във въоръжените сили. 

Републиканката, която е служила 26 години във Военновъздушните сили на САЩ преди да се уволни като полковник през 2010 г., допълни, че не е докладвала за изнасилването, защото се е чувствала засрамена и не е вярвала в системата. Тя има два мандата в Камарата на представителите, преди да бъде избрана за сенатор миналата година.

"Мълчах много години. Обвинявах себе си. Чувствах се засрамена и притеснена. Но по-късно в кариерата си, когато армията беше разтърсена от скандали и даваше неадекватни отговори, почувствах нуждата да кажа на някого, че също съм преживяла това. Извършителите злоупотребяват с властта си по всякакъв начин. В моя случай аз бях изнасилена от висш офицер", свидетелства Максали, но не разкри името на насилника си. Все още не е оповестено и през коя година е извършено то.

През 2017 г. са докладвани почти 6800 сексуални насилия във въоръжените сили на САЩ. Това е с около 10 процента повече от случаите през 2016 г.