Унгария получи 6000 дози от руската ваксина срещу COVID-19, съобщи днес на страницата си във "Фейсбук" външният министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс и БТА.

От съобщението му не става ясно дали и кога ще започне използването й.

"Пратката ще бъде транспортирана в Националния център за обществено здравеопазване, където унгарските експерти ще имат още една възможност да вземат решение как да бъде използвана ваксината", каза Сиярто.

Съгласно правилата на ЕС, руската ваксина "Спутник V" трябва да получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата, преди да бъде пусната на пазара на която и да е от 27-те страни членки.

Плановете на Унгария да проведе проучвания и евентуално да започне да произвежда руската ваксина засилиха търканията с Брюксел, отбеляза Ройтерс.

Унгария започна да ваксинира здравни работници срещу коронавируса с ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" в събота, ден по-рано от повечето страни в ЕС.

Сърбия ще получи първите партиди от руската ваксина "Спутник V" до края на тази година. Това каза днес на пресконференция сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

"Очакваме, че до края на годината в нашата страна ще пристигнат първите количества на ваксината от Русия. Това обаче нищо не означава, докато тя не получи разрешение (за употреба) от Агенцията по лекарствата. Затова за ваксинация с този препарат ще можем да говорим едва след одобрението от съответните медицински служби", каза той.

Сръбският лидер отбеляза, че Белград води преговори още със западни и с китайски производители на ваксини.

"Гамалея" и "АстраЗенека"

На 21 декември Руският фонд за преки инвестиции, руският институт "Гамалея", разработил ваксината "Спутник V", "АстраЗенека" и руската компания "Р-фарм" подписаха споразумение за клинични изследвания на комбинация от антикоронавирусни ваксини. Споразумението предвижда съвместно използване на "Спутник V" и препарата на "АстраЗенека", като намерението е да се получи по-трайна защита на човека от новия патоген. Проучванията ще започнат в най-скоро време, посочи ТАСС.