Унгария стана първата държава в Европейския съюз (ЕС), която одобри руската ваксина за Covid-19. Регулаторът за лекарствата на Унгария издаде спешно разрешително на ваксината "Спутник V", както и на ваксината на "Астра Зенека". Това обяви на брифинг Гергей Гуляш, шеф на кабинета на премиера Виктор Орбан, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Унгарското онлайн издание "Индекс" писа вчера, че националният институт по фармакология и безопасност на храните е приключил проучването на "Спутник V" по документи и е одобрил препарата.

Гуяш потвърди днес медийната публикация. По думите му унгарският външен министър Петер Сиярто заминава днес за Москва за разговори, свързани с руската ваксина.

Премиерът на страната Виктор Орбан предприема сериозен предизборен риск с този ход в опит да ускори излизането на страната от коронавирусната криза, допълва информационната агенция.

Решението отразява натиска на Орбан за ускоряване на процеса по одобрението на руската ваксина, като се заобиколи ЕС, който още не е разрешил употребата ѝ.

Виктор Орбан редовно е критикуван от ЕС заради връзките му с руския президент Владимир Путин и лидерите на китайската Комунистическа партия.

Премиерът на Унгария обаче може да е първият, но няма да е последният западен лидер, който ще си осигури алтернативни доставки на ваксини от Русия заради забавянето на западните препарати.

Правителството в Будапеща обмисля да разреши употребата и на китайската ваксина на "Синофарм". Властите в страната имат готовност да закупят 1 млн. дози.

Както и в други страни от ЕС, Унгария се сблъсква със сериозен скептицизъм към ваксините срещу коронавируса и досега е успяла да ваксинира едва 1% от населението особено и на фона на малките доставки на ваксини от "Пфайзер".

Правителството предупреди, че без ускоряване на процеса по ваксинация на населението ограниченията заради коронавируса вероятно ще останат поне до лятото, вкл. вечерният час и затварянето на много от бизнесите.

Орбан е поставен под сериозен натиск заради парламентарните избори през 2022 г. Той обещава да защити жизнения стандарт на унгарците, което е трудно предвид очаквания спад на икономиката от 6,4%, отбелязва агенцията.