Президентите на Русия и Украйна ще се срещнат днес в Париж под егидата на Франция и Германия в опит да се даде нов тласък на преговорите за мир в Източна Украйна, единственият активен въоръжен конфликт в Европа.

След три години застой в преговорите на най-високо равнище ветеранът Владимир Путин ще стисне за пръв път ръката на Володимир Зеленски, бивш комедиен актьор, дошъл на власт в Украйна през май, отбеляза Франс прес, цитирана от БТА.

Макар и никой да не се надява на незабавен пробив, на преговорите се гледа с оптимизъм. Те ще бъдат и повод за Париж да оцени шансовете за успех на президента Еманюел Макрон да даде ново начало на руско-европейските отношения, почти напълно парализирани след анексията на Крим през 2014 г., последвана от конфликта в Донбас.

"Честно казано не зная дали ще има успех, но първата победа е, че тази среща изобщо ще се състои", каза миналата седмица Зеленски пред журналисти в Киев.

Преговорите в Париж с участието на Путин, Зеленски, Макрон и германския канцлер Ангела Меркел в "нормандски" формат ще се концентрират върху сключените преди около пет години споразумения от Минск. Те включват незабавно спиране на огъня, изтегляне на тежките оръжия, връщане на териториите под сепаратистки контрол в лоното на Киев и предоставяне на по-голяма автономия за тях.

"Ние сме в сложна ситуация, но летим в Париж с много силна позиция", написа на страницата си във фейсбук прессекретарят на Володимир Зеленски, Юлия Мендел.  "Имаме силни съюзници - Германия и Франция, имаме подкрепа на международната сцена, включително от страна на САЩ и Великобритания. Но нашият най-важен съюзник е украинският народ, който иска край на войната", добави Мендел.

В Киев обаче противниците не се предават

Няколкостотин души се събраха вчера пред сградата на администрацията на  Володимир Зеленски в Киев, за да му представят своите искания преди да замине за Париж за срещата в "нормандски формат", предаде ТАСС. Основното им изискване е Русия да изтегли войските си от окупираната Донецка и Луганска област. Москва отрича там да има руски войници.

Участниците в протеста разпънаха палатки. Няколко часа преди началото на акцията организаторите издигнаха и сцена, но служители на органите на реда премахнаха конструкцията. Освен това полицията задържа шофьора на автомобила, доставил палатките, съобщи пред телевизия "5 канал" Мирослав Гай, говорител на организаторите.

"Акцията ще продължи дълго, докато няма ясна информация за какво са се уговорили участниците в срещата на "нормандската четворка" в Париж", подчертаха организаторите.

По-рано вчера няколко хиляди души се събраха на площад "Независимост" в украинската столица отново с искания към участниците в "нормандската" среща. Този митинг беше организиран от партиите "Европейска солидарност", "Глас" и Общоукраинско обединение "Баткившчина", но пред събралите се излезе само лидерът на "Европейска солидарност" Петро Порошенко, отбелязва ТАСС.

Каква ще е ролята на домакина Макрон

Как би могло да изглежда сближаването с Русия на Владимир Путин, което желае Еманюел Макрон? Френският президент се надява да направи днес първи пробив по темата Украйна, който може да успокои европейците, разтревожени от едностранните му действия по отношение на Русия.

Държавният глава ще събере за пръв път господаря на Кремъл и неговия украински колега Володимир Зеленски в Елисейския дворец. Заедно с германския канцлер Ангела Меркел, те ще се опитат да намерят изход от конфликта, който от 2014 г. отне живота на над 13 000 души в проруската източна част на Украйна, писаха Валери Льору, Лоранс Бенаму и Мария Панина от Франс прес под заглавие "С Путин или срещу Путин? Първият тест за Макрон".

"Това е важен тест за Макрон и за европейците. Той вече се изолира много. Ако не получи нищо и по украинския въпрос, ще изпадне в още по-голяма изолация", смята Мишел Дюкло, бивш посланик и експерт по геополитика от института "Монтен", френски мозъчен тръст, цитиран от авторите на анализа.

Но Путин, изтъкват те, е известен с това, че пренебрегва ЕС и предпочита да води диалог с отделните държави. "Той вижда в подадената от Макрон ръка възможност да всее разкол сред европейците", анализира Дюкло.

Руският анализатор Константин Калачов подчерта, че "ще бъде наивно да се смята, че Макрон може да окаже някакво влияние на Путин" в опит да притегли Русия към ЕС.

"Има само един човек, който може да влияе на президента Путин: това е самият президент Путин, които следва собствената си политическа линия и собствените си интереси", казва той пред АФП.

Колкото до украинския конфликт, "Путин няма интерес той да се задълбочава, но иска всяко уреждане да бъде постигнато според неговите условия".