Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган води на днешните местни избори в страната с подкрепа от 47,99 процента от гласовете при обработени към момента над 27 на сто от бюлетините. Това сочат най-новите данни, публикувани в турски медии.

Кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) получава 29,97 процента от гласовете, следвана от "Добра партия" с 6,06 процента, Партията на националистическото действие (ПНД) с 4,93 процента и прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) с 3,56 процента на сто.

Републиканската коалиция между ПСР и ПНД печели 52,85 процента от гласовете, а опозиционният Национален алианс на НРП и "Добра партия" - 36,23 процента.

Съюзяването между политическите сили за местния вот е на базата на издигане на общи кандидати за определени градове.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Според данните, публикувани на сайта на в. "Миллиет", в столицата Анкара печели кандидатът на ПСР Мехмет Йозхасеки с 50,31 процента. Партията на Ердоган има надмощие и в Истанбул, където нейният кандидат - бившият премиер Бинали Йълдъръм, получава 51,45 процента. В крепостта на кемалистите Измир води Мустафа Тунч Сойер, кандидат на НРП, с 58,37 на сто.

В 19.15 часа местно време Висшата избирателна комисия премахна забраната за огласяване на изборните резултати и започна публикуването на резултатите от преброяването на гласовете.

Снимка: АР/БТА

Според медиите отчетената избирателна активност е малко над 83 процента.