Новата антиевропейска партия на Найджъл Фараж получава по-голяма подкрепа от двете традиционни водещи партии на британските избори за Европейски парламент, показва ново проучване на института "Опиниум", цитирано от Ройтерс и БТА.

Найджъл Фараж до юли 2016 г. бе лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП).

Европейските избори във Великобритания ще се проведат, защото страната не успя да напусне ЕС през март, както беше планирано. Според анкетата Партия "Брекзит" ще получи 34 на сто от гласовете на изборите на 23 май, повече от комбинирания резултат на двете водещи традиционни партии.

Лейбъристката партия остава на второ място с 21 на сто. Управляващата Консервативна партия е на четвърто място с 11 на сто, след Либералните демократи - най-популярната партия, призовала публично за втори референдум за отмяна на Брекзит, която получава подкрепа от 12 на сто.

В предизборна брошура, разпространена тази седмица, Фараж заяви, че правителството на премиера Тереза Мей и депутатите са предали Брекзит, тъй като не са успели да извадят Великобритания от блока близо три години след референдума, на който гражданите на страната гласуваха за излизане от ЕС.

Общо над две трети от избирателите консерватори възнамеряват да подкрепят друга партия на изборите този месец. Поддръжниците на Европейския съюз сред тях възнамеряват да гласуват за трите партии, противопоставящи се на Брекзит - Либералните демократи, Зелените и новата партия "Промяна за Обединеното кралство", отбеляза преди два дни "Файненшъл таймс".

Борбата между водещи консерватори кой ще замени Тереза Мей като премиер заплашва да попречи на преговорите с опозицията и опита за постигане на компромис за Брекзита, заяви вторият човек в Лейбъристката партия (след лидера Джереми Корбин - б.р.) Джон Макдонъл, цитиран от Ройтерс и БТА.

След като британският парламент отхвърли три пъти постигнатото от Мей споразумение с Брюксел за изтегляне от ЕС, тя започна преговори с опозиционната Лейбъристка партия, които продължават повече от месец. Те са последно средство за премиера, лидер на дълбоко разединената по въпроса за Брекзит Консервативна партия.

"Всичко е толкова несигурно", изрази съжаление Макдонъл. Според него преговорите се затрудняват допълнително от предложението на Тереза Мей да подаде оставка, защото един нов лидер може да отмени всички постигнати споразумения.

В момента сме в положение да се питаме как можем да им имаме доверие не само в краткосрочен, а и в средносрочен план, добави той.