Великобритания и Ирландия се договориха техните граждани да имат право да живеят и работят свободно в двете страни на реципрочна основа след Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

Споразумението бе подписано от британското и ирландското правителство вчера. То предвижда запазване на свободната зона за пътуване между двете държави, независимо при какви условия Великобритания ще напусне Европейския съюз.

Заради политическата безизходица в Лондон все още не е ясно кога точно ще стане факт Брекзит и при какви условия, съобщи АП.

По презумпция обаче британците ще загубят автоматично правото си да живеят в държавите от ЕС, след като страната им излезе от съюза.

Свободната зона за пътуване съществува, откакто Република Ирландия придобива независимост от Великобритания преди близо един век. Тя предхожда влизането на двете страни в Европейския съюз.

Споразумението позволява на британците и ирландците да живеят, работят, учат, получават медицинска помощ и гласуват в двете страни на реципрочна основа, посочва АП, цитирана от БТА.

Преговорите между представители на британското правителство на Консервативната партия и лейбъристката опозиция за излизане от задънената улица за Брекзит ще продължат през идните дни, предаде междувременно Ройтерс, като се позова на говорители на двете страни.

"Това е втората продължителна среща между правителството и опозицията, която показва сериозността, с която и двете страни подхождат към тези разговори", каза говорител на канцеларията на премиерката Тереза Мей след последния кръг от дискусиите. Той съобщи, че "през следващите дни ще има нови срещи двустранните работни групи и по-нататъшен обмен на документи, в момент, когато се опитваме да уточним детайлите на това, което обсъждаме".

"След втория ден на разговори тази седмица преговорните екипи работят, за да определят възможностите за споразумение, и ние ще се срещнем отново в началото на следващата седмица", заяви говорител на Лейбъристката партия - основната опозиционна сила във Великобритания.

В същото време държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че "специалните отношения" с Великобритания ще процъфтяват, без значение какво ще стане с Брекзит и въпреки различията по въпроса за Иран и участието на китайската компания "Хуавей" в изграждането на британската далекосъобщителна мрежа от пето поколение. Той каза това на пресконференция с британския външен министър Джереми Хънт при днешното си посещение в Лондон, предаде Ройтерс.