Втората по големина банка в страната ще бъде преструктурирана с изтриване на половината от негарантираните влогове. Тегленията от сметките ще бъдат ограничени до 10 хиляди евро на месец в случай на паника след отварянето на банките във вторник.

Ден преди срещата с финансовите министри от Еврогрупата, Кипър все още не е решил как ще събере 5,8 милиарда евро, необходими за получаването на 10-те милиарда, обещани от еврогрупата и Международния валутен фонд. Въпросът за облагането на банковите депозити бе отложен за днес, съобщи Би Би Си.

Според различни източници с повече шансове е идеята за 15-процентово облагане на сметките, възлизащи на над 100 хиляди евро.

Междувременно "Moody's" понижи с една степен рейтинга на трите водещи търговски банки в Кипър. Агенцията обясни, че мярката се налага заради несигурния изход от преговорите между кипърското правителство и международните кредитори.

Решението се отнася за Банката на Кипър, Кипърската народна банка и "Хеленик банк", които понесоха огромни загуби в резултат от решението на Евросъюза да отпише значителна част от дълговите задължения на Гърция.