Папа Франциск призова за толерантност към бежанците и предупреди да се внимава с рисковете от популизма, споменавайки нацисткия диктатор Адолф Хитлер, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На младите хора трябва да се преподава историята на световните войни през 20-и век, "за да не допуснат същата грешка и да знаят как се разпространява популизмът", каза още той.

"През 1932-1933 г. Хитлер е обещавал развитие на Германия. Младите хора трябва да знаят как започват тези проблеми. Не можем да живеем, разпространявайки омраза", предупреди Франциск по случай излизането на нова книга за мъдростта на старите хора.

На това събитие във Ватикана папата бе разпитан от стари и млади хора и анализира популизма и уроците на световните войни, след като възрастна жена, която преподава италиански на мигранти сподели колко е шокирана от все по-острите реакции към бежанците.

Франциск заяви, че Библията ни учи да бъдем гостоприемни към мигрантите, но отбеляза също, че правителствата имат правото да поставят таван на приема на мигранти.

"Едно правителство трябва да е с отворено, гостоприемно сърце, да има добри възможности за интегриране на мигрантите, както и предпазливостта да може да каже "Мога да приема толкова хора, повече от това не мога. Затова е важно цяла Европа да постигне споразумение по този проблем", за да се налага страни като Италия, Испания или Гърция да поемат несъразмерно много бежанци", изтъкна папата.