Разкритията бяха направени от група от около 100 медийни организации, пише американският в. "Вашингтон пост".

Често за избягване на плащане на високи данъци се използват офшорни фондове. Тяхната употреба не е непременно незаконна. Когато обаче те се използват от същите хора, които определят данъчните ставки, това предизвиква неодобрение.

Повечето личности, фигуриращи в документите, известни като "Парадайз пейпърс", са от САЩ, на второ място са британците.

Укриването на богатството на милиардери, политици и най-малко един държавен глава в офшорни сметки поставя в доста неудобно положение хората, фигуриращи в документите. Материалите също така могат да бъдат използвани като доказателство при разследване на връзки между членове на правителството на американския президент Доналд Тръмп и субекти, свързани с руските власти.

Във Великобритания разкритията може да подкрепят обвиненията, че управляващата Консервативна партия непряко се е облагодетелствала от някои от офшорните фондове в данъчни убежища, които открито осъжда.

Това може още повече да засили натиска върху министър-председателката Тереза Мей, която напоследък се опитва да се справи с много скандали.

Сред хората и организациите, фигуриращи в документите, са британската кралица Елизабет Втора, служители от правителството на Тръмп, сътрудник на канадския министър-председател Джъстин Трюдо, водещ дарител на британската Консервативна партия, технологичната компания "Епъл", пилотът от Формула 1 Люис Хамилтън и руски олигарх, припомня "Вашингтон пост".

"Парадайз пейпърс" разкриват проблем, който е много по-вреден от неетичното поведение на десетки хиляди богати хора по света, коментира британският в. "Гардиън", като изтъква, че когато сръхбогатите пишат данъчните правила, те се провалят.

Хората винаги ще трябва да се борят с нечестността. Това, което показват "Парадайз пейпърс", е как нечестността се насърчава в големи мащаби и как корупцията се институционализира.

Свръхбогатите все повече контролират управлението в САЩ и други страни, а правилата, които трябва да гарантират, че тези хора действат почтено и в интерес на обществото, не работят.

Това е така, защото правилата са написани, за да осигуряват защита срещу дребна корупция сред хора, които не са много заможни или изобщо не са заможни, отбелязва "Гардиън".

* Превод: Илиян Могиларски, БТА